Samun kasvua ja kehitystä, osa II

Kirjoittaja: Janet Grundström
(Jatkoa 25.3.2010 kirjoitetulle tekstille) 
Vuoden ikäisenä siirryimme lastenklinikalta lastenlinnan asiakkaaksi. Silloin saimme ekan kerran neurologin arvion Samusta. Hänkään ei tiennyt miksi Samu ei kehity motorisesti mutta hän osasi määrätä oikeat tutkimukset selvittämään sitä mikä on vialla. CT eli tietokonetomografia otettiin lokakuussa 01 jolloin Samu oli vuoden ja kolmenkuukauden ikäinen, ja jonka motorinen kehitys oli aivan vastasyntyneen tasolla. Muuten Samu kehittyi hyvin ja hänestä huomasi ihan pienenä että korvien välissä on kaikki kunnossa. CT paljasti että Samulla oli isoja luusto- ja rustopuutoksia kaularangan alueella. Tarvittiin MRI eli magneettikuvaus jotta pystyttäisiin näkemään selkäytimen tila paremmin. CT ei sitä näytä. MRI tutkimuksen tulokset tulivat kun Samu oli lähes puolitoista vuotta vanha.
Samun liikuntavammaisuus johtui todennäköisemmin siitä että luuta ei ole kaularangan aluella kuten pitäisi. Nikamat eivät ole mitään nikamia eivätkä ne olleet missään järjestyksessä. Selkäydin yrittää siinä pujotella sopivista koloista ja tekee aikamoisia mutkia kaularangan alueella. Vasta rintarangan alueella nikamat näyttävät normaaleilta, joskin hyvin hennoilta sellaisilta. Ja kaikkein hirveintä oli se, että koska kaularankaa ei ole kunnolla ei selkäytimellä ole mitään mikä sitä suojaisi! Tämä tarkoitti sitä että meidän täytyi joka päiväsessä elämässä elää niin että selkäydin ei saisi tälleja tai pahimmassa tapauksessa vaurioituisi niin että Samu kuolisi.
Kevättalvella 2002, Samun ollessa reilu 1½ vuotinen, kun tämä tieto saavutti meidät olimme molemmat vanhemmat aika järkyttyneitä. Toisaalta oli helpottavaa kun liikuntavammaisuudelle löytyi syy, mutta toisaalta saimme ensi kertaa tiedon että lapsemme voi kuolla koska vain… Samun kaularanka oli elinkelvoton.
Mainokset

1 kommentti

Kategoria(t): Janet

One response to “Samun kasvua ja kehitystä, osa II

  1. Heidi

    Voi miten suuren pelon edessä olettekaan olleet: että omalla toiminnalla voisi hyvinkin herkästi vaurioittaa lapsen selkäytimen niin, että se koituisi lapsen kuolemaksi! Onneksi Samulla oli suojelevien vanhempien lisäksi taatusti suojelusenkelit vierellä koko ajan<3

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s