Teiniäiti ja huonosti kasvatettu lapsi

Kirjoittaja: Hanna Leskinen

Olin alle 20-vuotias, kun esikoiseni syntyi. Hän oli alusta alkaen itkuinen ja tyytymätön, kipeän oloinen. Neuvolassa minua lohdutettiin, että älä sinä teini huoli, kaikki lapset itkevät. Ja lapsi itki, itki ja itki. Ulkona liikkuessamme mummut tulivat neuvomaan miten lasta pitää hoitaa, ettei se itke. Ja jolleivät tulleet, ainakin katsoivat hitaasti ja pitkään.

Lopulta lähellä puolen vuoden ikää itkuille löytyi syy; erittäin laajat allergiat. Lisänä oli myös jatkuva korvatulehduskierre. Itku alkoi vähentyä hieman. Saattoi olla muutamakin päivä, jolloin poika oli tyytyväinen, jopa hymyili ja jaksoi touhuta leikkejään. Iho oli pitkään erittäin huonossa kunnossa ja kipeä. Jälleen sain kuulla monelta tuntemattomalta, kuinka tällä ja tuolla voiteella iho varmasti tulee parempaan kuntoon. Pahimpia olivat juhlat. Pojalla oli pahimmillaan sallituja ruoka-aineita kaksi kappaletta, riisi ja kurkku. Oli uuvuttavaa selittää uudelleen ja uudelleen, ettei lapseni todellakaan voi syödä pullaa tai keksejä, koska tulee niistä sairaaksi. Ja että riisikakku maistuu hänelle ihan hyvin, kun ei paremmastakaan tiedä.

Tuli aika aloittaa päivähoito. Aika pian hoitopaikasta alkoi tulla viestejä, kuinka poika oli lyönyt, purrut tai muuten vain riehunut. Sama jatkui myös kotona. Yritin monesti ottaa asiaa hoitohenkilöstön kanssa puheeksi, mutta se kuitattiin vain toteamalla, että koitahan pitää lapsellesi kuria, niin kyllä se siitä.Vaan ei. Univaikeudet pahenivat. Aggressiivinen ja arvaamaton käytös lisääntyi. Lopulta pojan ollessa reilu 3-vuotias pääsimme perheneuvolan asiakkaiksi ja sieltä melkolailla samantien paikallisen Yliopistosairaalan lastenpsykiatrian poliklinikalle asiakkaiksi. Asiat alkoivat selvitä. Käytökselle tuli nimiä, syitä. Sain oikeasti toimivia neuvoja, joilla aggressiivisuus väheni. Helpotuin. En olekaan kasvattanut lastani vinoon, en olekaan syy, vaan mahdollisuus. Sille, ettei hän viihtynyt sylissä, oli syy. Sille, ettei hän leikkinyt, oli syy. Ja sille, ettei hän katso mielellään muita silmiin, muista tapaamiensa ihmisten nimiä tai ylipäätään huomioi maailmaa ympärillään, ellei hän itse ”hyödy”siitä, oli syy. Käytöstä alettiin saada päivähoitohenkilöstön mainostamaan ”kuriin”, meillä alkoi olla hauskaa yhdessä. Kun ymmärsin lastani paremmin, opin myös kohtaamaan hänet hänen tarvitsemallaan tavalla. Se oli suuri saavutus. Minä, avuton teiniäiti, olen saanut lapseni kuntoutettua lähes yhteiskuntakelpoiseksi 🙂

Poikani täyttää pian 11-vuotta ja asiakkuus polilla jatkuu edelleen. Hän nukkuu edelleen erittäin huonosti, mutta ajoittain kyllä jopa todella hyvin. Hän pärjää koulussa loistavasti ja palkittiin tänä keväänä kannustusstipendillä loistavasta koulumenestyksestä. Äitikään ei ole enää ihan teini, vaan on tässä vuosien varrella oppinut yhtä ja toista elämästä.

Mainokset

3 kommenttia

Kategoria(t): Hanna

3 responses to “Teiniäiti ja huonosti kasvatettu lapsi

  1. Riia

    Voi ei, ihan kamalaa tuollainen, että syy löytyy aina äidistä. Aika vahva saa olla, että jaksaa tuommoisen ja jaksaa etsiä apua ongelmiin. Onneksi asioille löytyi ne oikeat syyt.

  2. Heidi

    Hieno kirjoitus, Hanna! Meilläkin sekä esikoisen, että keskimmäisen kanssa meni 6kk:tta ennen kuin pääsimme lääkäriin ja saatiin vihdoin allergiadiagnoosit. Ja molemmat olivat myös tosi allergisia, vain muutama ruoka-aine sopi. Ennen tuota diagnoosia olinkin vain hysteerinen äiti, joka ei ruoki tarpeeksi lastaan, minkä vuoksi tämä itkee ja laihtuu! Sama ”diagnoosi” lätkäistiin minun päälle puoli vuotta sitten Iinan kohdalla, vaikkakin eri syystä. Ja vaikka miten lääkäri yritti, niin ei se syy vain löytynyt tästä äidistä! Hieno äiti olet Hanna!!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s