Autistin uudet vaatteet

Kirjoittaja: Hanna Leskinen

Vaatteet ovat niin jokapäiväinen asia, että niitä harvoin sen kummemmin ajattelee, kunhan pukee päälleen. Kunnes sattuu saamaan autismikirjon lapsen, jolla on tuntoyliherkkyyksiä. Saumat painavat, resorit hiertävät ja pesulaput on syytä saksia pois. Näihin tottuu ja vuosien saatossa on oppinut luovimaan asian kanssa. Esikoiselle en enää edes tarjoa farkkuja jalkaan, koska ne tuntuvat oudoilta. Collegehousut tai verkkarit kelpaavat, juhliin onneksi on löytynyt toistaiseksi ei-tekokuituisia juhlajousuja, niiden kanssa esikoinen ei tule toimeen lainkaan.

Toinen vaatteisiin liittyvä asia on niihin ”kiintyminen”. Tämä näkyy erityisesti tyttäressäni. Hän täyttää pian 5-vuotta ja elää parhainta prinsessaleikkiaikaa. Nyt kesällä on 2 hametta, 2 t-paitaa ja yksi mekko, jotka kelpaavat. Muita ei vaan voi pitää, koska a)eivät näytä prinsessalliselta 🙂 b) jostain kohtaa hierää, painaa tai puristaa. Välillä jemmaan nuo lempivaatteet kaapin perälle, mutta siitä seuraa niin hirmuinen huuto, että ne on kipinkapin kaivettava esiin. Talvella repertuaari on hitusen laajempi, mutta vain hitusen. Tyttäreni on sitä mieltä, että mitä pehmeämpi, sitä parempi. Siksi hänelle onkin mielekästä ostaa vaatteita käytettynä, ovat jo ehtineet käytössä pehmentyä. Esikoinen sen sijaan on minusta piittaamattomuudessaan ihana <3. Hänelle on kertakaikkiaan aivan sama, mitä hänellä on päällä ja miten päin, kunhan edellämainitut seikat on huomioitu. Hänellekin on kyllä hieman kehittynyt ”silmää” ja on joitakin vaatteita, jotka ”näyttävät tyhmältä” tai ”vauvalta”.  Yksi vaatteisiin liittyvä asia on varsinkin tyttäreni kohdalla niiden ”sisäänajo”, uusien vaatteiden täytyy olla ensin jossain näkösällä jonkin aikaa, ennenkuin ne voi laittaa kaappiin. Kaapissa niitä sitten hypistellään ja tunnustellaan, muutama viikko vierähtää miettiessä, voikohan näitä käyttää. Pikkuhiljaa yleensä voi.

Molemmilla, sekä esikoispojallani, että tyttärelläni on ilmiömäinen sisäinen kyky näyttää resupekoilta aina, ihan aina. Toistaiseksi olen asian kanssa sinut. Niin kauan, kun vaatteet kuitenkin aamulla menevät päälle jotenkin päin, kaikki on hyvin.

Mainokset

1 kommentti

Kategoria(t): Hanna

One response to “Autistin uudet vaatteet

  1. Satu Lepistö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s