Voimavaroista ja varavoimista

Kirjoittaja Hanna Leskinen

Elämä erityislapsen kanssa tuo eteen monia haasteita, on huoli lapsen terveydestä, selviytymisetä, pitää hakea, anoa ja vaatia erilaisia tukia, apuvälineitä ja terapioita ja tottakai selvitä arjesta.
Talousasiat menevät monessa perheessä uusiksi ja parisuhde on kovilla.

Meillä yksi suurimmista haasteista on uni, tai oikeammin sen puute. Tässä vuosien myötä univajeen kanssa on oppinut elämään, muttei siihen koskaan totu. Usein kuulen kysyttävän, miten oikein jaksan. Vakiovastaukseni on, ettei minulla ole vaihtoehtoja, on vain jaksettava. Tänään kuitenkin pysähdyin oikein miettimään, mistä se voima ja vahvuus tulee, että tätä erityisen rikasta ja raskastakin arkea jaksaa. Uskon, että selviytymiskeinoja on yhtä monia, kun vanhempiakin.Joku tekee käsitöitä, joku huhkii salilla. Omat mahdollisuuteni toimintaan kodin ulkopuolella ovat hyvin minimaaliset, olen lasten kanssa paljon yksin kotona ja hulinaa riittää. Yhdestä raskaasta talvesta selvisin pyykkitupavuoron ja mp3-soittimen avulla. Kaksi kertaa viikossa pääsin yksin täyttämään tai tyhjentämään pyykkikoneita ja sen kymmenminuuttisen kuuntelin aina lempimusiikkiani. Sen turvin jaksoin aina seuraavaan viikkoon. Olen myös kehittänyt tavan nukkua missä vain ja milloin vain, kun tilaisuus on, jo vartin torkahdus auttaa jaksamaan. Joskus ei voi ajatella seuraavaa minuuttia pidemmälle.Esikoisen ollessa pieni ja itkiessä kipujaan öisin tuntikausia, kannoin häntä sylissäni ja ajattelin, että seuraavan askeleen vielä jaksan, seuraavan askeleen vielä jaksan.. Ja jaksoin.
Hyviä jaksamis- ja voimientankkaushetkiä ovat hyvät, sujuvat, iloiset hetket lapsen kanssa.Kun on ollut hyvä päivä tai hyvä hetki, se lataa taas akkua niitä huonompia päiviä varten. Se kuuluisa oma aika saattaa olla hyvinkin kortilla arjessa. Olen opetellut nauttimaan siitä 10 minuutin yksinäisestä matkasta, jonka teen, kun haen pienempiä lapsia päiväkodista. Saa pieneksi hetkeksi vajota ihan omiin aatoksiinsa. Niissä tilanteissa kun tulee tunne että nyt en enää jaksa, en yhtään mitään ikinä enää, vaan ammun kaikki lapset maata kiertävälle radalle, minua on eniten auttanut ymmärtävä ja venyvä puoliso sekä vertaistuki. On korvaamatontaa, että jopa napinpanalluksen päässä on ihmisiä, joille voi huoletta vuodattaa kaiken väsymyksen ja ärtymyksen ilman pelkoa siitä, että kukaan ei ymmärtäisi tai haluaisi tuomita. Myös tapaamist vertaisten kanssa ovat mahtavia kokemuksia, joiden turvin taas jaksaa jatkaa. Ja ne ystävät, jotka ovat yhtä kaukana erityisarjesta, kun maa on kuusta, ovat korvaamattomia. Tottakai myös niissä tilanteissa, kun on pakko purkaa lapseen liityväi asioita, mutta myös silloin kun ei todellakaan halua sanallakaan puhua lapsista, vaan mieluummin vaikka aidan seipäistä.
Varsinkin alkuvaiheessa erityinen arki saattaa nielaista kokonaan ja on tehtävä töitä, että löytää taas sen oman minänsä, ei vain erityislapsen vanhempana, vaan myös ihan tavallisena vanhempana, puolisona, ystävänä. Mutta ajan kanssa sekin taas löytyy. Omalla kohdallani se tapahtui aloittaessani opiskelun monen vuoden kotonaolon jälkeen. Alkuun jännitti hirveästi, että osaako sitä enää ihmisten ilmoilla ollakkaan, mutta pikkuhiljaa alkoi sujua. Ja ajan kanssa siitä omasta erityisestä arjesta tulee omaa tavallista arkea. Se saattaa näyttäytyä ulospäin varsinaisena hullunmyllynä, mutta se on sitä rikasta, rakasta ja raskastakin erityistä tavallista arkea, josta myös saa voimaa aivan älyttömästi.

Mainokset

3 kommenttia

Kategoria(t): Hanna

3 responses to “Voimavaroista ja varavoimista

  1. Anu

    Niin totta. Kiitos kahdesta viimeisestä virkkeestä,olen samaa mieltä. ❤

  2. Amanda

    Niin kaunista ja niin totta. Kiitos Hanna

  3. Elsi

    Moro, tulin ihan kurkkimaan missä luuraat… Sä osaat kirjoittaa niin hyvin…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s