Aarni ja Milla, rakkaat pienet enkelimme

Kirjoittaja Janet Grundström

Monet ovat näiden reilun kymmenen vuoden aikana kysyneet kuinka ihmeessä olen jaksanut rankkaa arkeamme. Itse tiedän siihen vastauksen, siksi että osaan joka päivä iloita siitä että rakkaani on luonani. Saan laittaa hänet joka ilta nukkumaan ja joka aamu herätä hänen kanssaan.  Ei minua haittaa se, että muut eivät pidä lastani täydellisenä, kaikkine virheineen ja vammoineen, lapsi joka ei pysty itsenäisesti tekemään juuri mitään. Minulle ja miehelleni lapsemme on täydellinen, juuri sellaisena ainutlaatuisena pakkauksena, jona olemme hänet saaneet.
 
Samun ollessa vähän alle viisi vuotta, hän kysyi kerran minulta: ” äiti toivoitteko juuri tällaista vammaista lasta, silloin kun odotitte minua?” Ilme hänen kasvoillaan oli kovin huolissaan oleva. Vastasin hänelle:” Äiti ja isi toivoivat maailman rakkainta ja ihaninta lasta ja sen me saimme. Sinä olet juuri se lapsi, jota me isin kanssa odotimme. Se, että olet vaikeasti liikuntavammainen, johtuu siitä että taivaan isä halusi rakentaa niin hienon pojan, että kaulan kohdalle tultaessa rakennusmateriaali vaan loppui kesken.” Pojaltammehan puuttui lähes koko kaularanka. Samu oli onnellinen ja totesi vielä: ” Hyvä niin mä vähän ajattelinkin, että mua toivoitte.” Tämän keskustelun jälkeen Samu ei ole koskaan kyseenalaistanut tätä asiaa.
 
Kaikilla ei ole asiat yhtä hyvin kuin meillä. Samun elämän kaksi ensimmäistä ystävää, ovat meidän pieniä suojelusenkeleitä. Ensimmäinen ystävä Aarni, asui lähes koko elämänsä sairaalassa. Hänen vanhempansa rakastivat poikaansa yli kaiken mutta rakkaus ei auttanut Aarnia terveeksi eikä lääketiede pystynyt häntä pelastamaan vaan hän kuoli 1v 3 kk iässä. Aarnin merkitys meidän perheelle on ollut jotain mitä ei voi edes sanoin kuvata. Silloinkin kun meillä on ollut todella rankkaa, olen ajatellut että meillä on asiat hyvin, sillä Samu on hengissä. Samun toinen ystävä samana päivänä syntynyt suloinen Milla tyttö, kuoli neljävuotiaana. Isän ja äidin rakkaus ei riittänyt pelastamaan myöskään Millaa. Millan kuolema kosketti koko perhettämme syvästi, olihan Milla syntynyt saman päivän aamuna kuin Samu. Samun synttäripäivänä sytytän kynttilän Millalle.  Näiden kahden pienen enkelin vanhempien elämä ei ole enää koskaan samanlaista kuin ennen. Itsestänikin tuntui kamalalta, että maailma on jatkanut radallaan ja muut elävät kuin mitään ei olisi tapahtunut, vaikka tiedän että näiden perheiden koko maailma romahti, kun heidän lapsensa kuoli. Vanhemmat ovat kuitenkin selvinneet tai ei se ole oikea sana, he ovat joutuneet opettelemaan elämää ilman sitä kaikkein rakkainta.  Mainittakoon, että sekä Aarni että Milla ovat nykyään isosisko ja isoveli. Kummankin vanhemmat ovat saaneet kaksi tervettä lasta, Aarnilla on kaksi pikkusiskoa ja Millalla on kaksi pikkuveljeä.
 
Millalla ja Aarnilla on aivan erityinen merkitys meidän perheellemme. Kuusi vuotta sitten Samu taisteli hengestään, ensimmäisessä leikkauksessa tapahtuneen hoitovirheen vuoksi Samu oli kuolla. Silloin me jouduimme luottamaan siihen, että Milla ja Aarni tulevat hakemaan Samua, eikä Samun tarvitse pelätä mitään. Itse tiedän heidän olleen silloin paikalla. Tammikuisena iltana salama valaisi koko taivaan, samaan aikaan saimme viestin leikkaussalista: ” Samu on vahva jätkä eikä ole menossa mihinkään”. Salama oli merkki siitä, että Milla ja Aarni olivat lähteneet takaisin, eivätkä he ottaneet Samua mukaan.
 
Me nautimme elämästämme, olkoonkin se muiden mielestä kuinka kurjan ja rankan oloista. Itse olen kuitenkin maailman onnellisin ja kiitollisin siitä, että olen saanut pojakseni juuri Samun. Me olemme osanneet ottaa joka hetkestä ilon irti, emmekä ole jääneet suremaan sitä mitä meillä ei ole, vaan nauttineet siitä mitä meillä on. Milla ja Aarni kulkevat meidän sydämissämme mukana, sydämeen on vuosien saatossa tullut monta muuta pientä enkeliä lisää. Aina kun matkustamme käymme kirkossa sytyttämässä Millan ja Aarnin sekä monen muun pienen enkelin muistoksi kynttilän ja vietämme hiljaisen hetken. Tämä on Samulle kunniatehtävä ja minä sytytän kynttilät aina kyyneleet silmissä, samalla tuntien suurta kiitollisuutta siitä, että minä tiedän missä muruseni on.

Mainokset

7 kommenttia

Kategoria(t): Janet

7 responses to “Aarni ja Milla, rakkaat pienet enkelimme

 1. Katja K.

  Kiitos Janet, ihana kirjoitus.

 2. Leena Korhonen

  Luin henkeäni pidätellen vastaustasi Samun kysymykseen: Äiti, toivoitteko juuri tällaista vammaista lasta silloin kun odotitte minua? Janet, miten hienosti sinä löysit oikeat sanat, jotka täyttivät Samun sydämen rakkaudella ja poistivat viimeisenkin huolestuneisuuden rypyn. Voi kun kaikki vanhemmat osaisivat vastata yhtä ihanasti vastaaviin kysymyksiin. Yllättäen viisaan pienen lapsen suusta tullut kysymys voi mykistää vastaanottajan. Millan ja Aarnin tarina lämmitti myös sydäntäni ja sai miettimään elämää ja ihmisten kohtaamisten merkitystä. Ihana kuulla, että näillä kahdella pikkuenkelillä on sisaruksia täällä maan päällä. <3<3

 3. Satu Lepistö

  Nyt tuli Janet itku. Kauniisti kirjoitit lapsista, joiden tarinat ovat jääneet minulle mieleen.

 4. Maria Salminen

  Kaunis kirjoitus ja minä olen kiitollinen, että juuri Te olette saaneet pojaksenne Samun! =) Kynttilä kaikille enkelilapsille, jotka nyt toimivat suojelusenkeleinämme!

 5. Tarja

  Hei Janet,
  ihana, ihana kirjoitus. Kiitos. Itku tuli jälleen kerran, vaikka tyttäremme Millan ja suloisen Aarnin tarinat meille niin tutut ovatkin. Kauniisti ajateltu, kuvattu ja kirjoitettu. Lämmöllä, Tarja

 6. Janet

  Kiitoksia kaikille kommenteista. Tämä kirjoitus on syntynyt kovasti ikävästä, näitä meidän pieniä enkeleitä kohtaan. He eivät unohdu koskaan.

  Janet

 7. Satu

  Kiitos ihanasta kirjoituksesta! Itku tuli. Ehkä nyt opin valittamaan vähemmän ja olemaan kiitollisempi siitä mitä meidän perheellä on.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s