Joko se puhuu?

Kirjoittaja Sanna Huntus

Tämän lauseen olen kuullut monta kertaa viime vuosien aikana. Sen ovat sanoneet sukulaiset,ystävät ja hyvän päivän tutut. Ohikulkijat bussissa ovat ihmetelleet ”miksi teidän lapsenne ei puhu,eikö ne tuossa iässä yleensä jo puhu …”. Ja joka ikinen kerta se tuntuu pahalta.Tosi pahalta. Kun joku kääntäisi puukkoa sydämeni kohdalla. Ja mieleni tekisi huutaa että ei puhu, eikä edes yritä puhua.Voi mitä tekisinkään jos sanoisi edes yhden sanan!

Kun lapsemme sai diagnoosin johon liittyy yleisesti puheen kehityksen viivästymä,opin ihan uusia asioita mistä en ollut aiemmin kuullutkaan.Muun muassa tukiviittomat ja pcs-kuvat. Kauhuissani ajattelin että mitä ihmettä nekin ovat ja tuntui täysin ylivoimaiselta sellaisten käyttö.

Lapsemme lähestyessä taaperoikää hyvää tarkoittavat läheiset kertoivat että sen ja senkin lapsi alkoi vasta 2-vuotiaana puhua.Mutta se ei minua lohduttanut.Koska tiesin että todennäköisesti meidän lapsemme ei puhuisi 2-vuotiaana, niin kuin ei sitten puhunutkaan. Tiesin koska hänellä on kromosomipoikkeama joka tulisi hankaloittamaan asioita.

Onneksemme lapsemme pääsi päiväkodin erityisryhmään joka on pieni ja jossa viittomat ja kuvat on käytössä. Hänelle viittomat on luonnollinen tapa kommunikoida.Useasti ulkona ollessamme hän kertoo asioita viittomilla.Tiedän että saamme pitkiä katseita osaksemme mutta enää en siitä välitä. Lastamme ei ole koskaan häirinnyt se että ei puhu, hän on pieni tyttö joka on erittäin tyytyväinen elämäänsä.Olen ylpeä siitä että meidän perheessä käytetään viittomia.Huomaan monesti tuijottavani kuuroja ihmisiä.Ainoastaan siitä syystä että ihailen heidän viittomista ja yritän ”bongata” edes muutaman viittoman heidän puheesta.

Kun lapsemme sitten 3,5 vuotiaana alkoi sanoa ensimmäisiä sanoja olin melkeinpä onnesta sekaisin. Että minun 3,5 vuotiaani osaa sanoa ihan oikean sanan. En tiedä osaisinko iloita niinkin yksinkertaisesta asiasta jos lapseni olisi ns. ”terve”…

Tänä päivänä lapsemme siis puhuu. Ja paljon.Ja laulaa.Monet laulut laulamme sekä äänellä ja viittomilla.Ja voi sitä äidin onnea!

Mainokset

3 kommenttia

Kategoria(t): Sanna

3 responses to “Joko se puhuu?

 1. Sari Riskumäki

  Niinpä..hiljaiseksi vetää luettu. Ilkan ollessa 3 kk:n ikäinen aloimme hänen kanssaan kulkemaan ft:ssa. Me, avoimet vanhemmat siitä kertomaan ihmisille ihan luonnollisena asiana, niin ensimmäiset kommentit tulivat, että: ”Sari hei, lopeta nuo hömpötykset, että jokainen lapsi kehittyy omalla tavallaan ja painollaan, että peru heti se ft -aika”. Niin, kyllä me vanhemmat sen tiedämme, että jokainen lapsi kehittyy omalla tavallaan ja painollaan, MUTTA toiset lapset tarvitsee siihen apua ja tukea ulkopuolisen ihmisen antamana.

 2. Maria

  Puhut varmasti asiaa ja ei ole helppoa olla ”normaalista” poikkeavan lapsen vanhempi. Itse kuitenkin näen nuo läheisten ja kanssaeläjien kommentit osin vain normaalina sosiaalisuutena. Uskoisin, että paljon ikävämmältä tuntuisi jos kaikki vain olisivat kuin teitä ei edes olisi? Se on yllättävän vaikea lähestyä ”normaalista” poikkeavia asioita. Aina saa olla jotenkin varpaillaan, että ei nyt vaan loukkaisi ketään. Itse jotenkin ihailen pienten lasten kykyä puhua kaikesta niin luontevasti ja usein ”normaalista” poikkeavista jutuista tulee mitä luontevimpia.

  Ihanaa kesää teille ja kaikille Leijonaemoille perheineen!

 3. Katja

  Joskus tosiaan harmiksi asti ystävälliset ihmiset lohduttelevat, miten kummin kaiman naapurin pikkuserkkukin alkoi puhumaan vasta 6 vuotiaana ja väittelikin sitten saman tien tohtoriksi. Kun itse tietää, mistä puhevaikeudet juontavat juurensa ja taival tulee olemaan pitkä, ennen kuin ollaan lopullisesti voiton puolella.

  Ovat kyllä myös ikäviä ne henkilöt, jotka päivittelevät lapsen kuullen tämän puheongelmia! Ei tule kaikille mieleen, että vaikkei itse puhu, saattaa silti kuulla ja ymmärtää…

  Hienoa tuo, miten teillä on menty eteenpäin puheen oppimisessa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s