Leijonaemous ja kansalaisaktivismi

Kirjoittaja Virve Takala

Olen aina ajatellut, että kansalaisaktivismi on hyödytöntä. Naisasialiikkeet yms. mielestäni merkittävät kansalaisaktivismin muodot tapahtuivat niin eri aikana, enkä koe sen olevaan enää nykypäivänä mahdollista. Mielestäni yhteiskunnan päätöksenteko on niin byrokraattista, että kansalaisaktivismi on vain myrsky vesilasissa. Mitä yksi pieni ihminen voi tehdä muuttaakseen maailmaa, tai edes Suomea, paremmaksi? Mielsin aktivismin lähinnä mielenosoituksiksi tai ns. kettutytöiksi, viherpiipertäjiksi, tai isoiksi laajoiksi järjestöiksi, kuten Green Peaceksi, jota yrittävät paljon, mutta saavat aikaan niin vähän konkreettista. Jotain konkreettista, mikä tuntuisi minussa asti. Leijonaemojen kautta olen joutunut muuttamaan ajattelukantaani.

 Leijonaemous on minulle paitsi oman lasteni etujen ajamista, myös selkäni takana seisova tukijoukko. Oloni on vahvempi, kun tiedän, että takanani seisoo lauma toisia, samoin ajattelevia emoja ja isiä, jotka kuiskivat neuvoja pyydettäessä ja suojaavat selustaani tarvittaessa. Kun minusta tuntuu, että jalkani ovat pettämässä, he kannustavat ja rohkaisevat jatkamaan. Niin hassulta kuin se kuulostaakin, niin toisen perheen ongelmat auttavat minua jaksamaan. ”Jos hän jaksaa, niin minunkin on jaksettava. Meillä on sentään vielä helppoa heihin verrattuna.” Oma pieni salainen ajatukseni, tavallaan häpeä siitä, että minä sorrun helpommin kuin toinen, auttaa laittamaan jalkaa toisen eteen.

 Olen viime viikkoina havahtunut siihen, että leijonaemous on myös kansalaisaktivismia. Olen lukenut useita lehtiartikkeleita, joilla leijonaemo on pyrkinyt saamaan päättäjiä havahtumaan epäkohtiin. Oli sitten kyse yhden lapsen luokkaretkestä tai kaikkia koskettavasta omaishoidontuesta. Olen lukenut artikkelin Helsingin Sanomista uuden Lastenklinikan rakentamisen harkinnasta leijonaemojen kerättyä asiasta adressi.http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/hus_selvittaa_kokonaan_uuden_lastensairaalan_rakentamista/  Vaikka leijonaemot eivät saisikaan 150 miljoonan arvoista uutta rakennusta pystyyn, niin on mukava ajatella, että olen osa vipua, joka on saanut rattaat pyörimään. Ja jos rattaat pysähtyvät, meillä on voima pyöräyttää niitä uudelleen. Ja uudelleen. Niin kauan kuin on tarpeen.

Minä, joka tuhahtelin kansalaisaktivismille, joudun toteamaan olevani yhtäkkiä keskellä aktivistijoukkoa ja olen itse osallistunut toimintaan huomaamattani. Minusta on tullut aktivisti.

Leijonaemot 
 

Ei tarvitse aina toista poskea kääntää

tai asioista yksin murehtia ja vääntää

Ota yhteys leijonaemoon

niin tiedät mitä on kuulua joukkoon

josta ei sinua pois potkita

vaan ” tule tänne tahdomme halata” 

On leijonaemous kantava kämmen

paikka jossa kohtaat suuren sydämen

Ei sua sieltä pois käännytetä

tai vastakarvaan silitetä

Leijonaemot aina yhteen palaa

ja toisiinsa voimaa valaa

Ei meitä kaada pieni myrsky

ei sairaus, huoli eikä elämän tyrsky 

On yksi

vain yksi

ihminen pieni

mutta onneksi Leijonaemojen luokse johti tieni

On laumassa voimaa

myös minulle jakaa 

Ja lauman keskellä on pieni pentu

viaton, suloinen olento

jota on syytä suojella

varjella ja halata huolella 

Mainokset

2 kommenttia

Kategoria(t): Virve

2 responses to “Leijonaemous ja kansalaisaktivismi

  1. Sari Riskumäki

    Voi Virve mikä kirjoitus!!
    Kiitos, sillä tätähän tämä on.

    Tulin justiin palaverista (itse toiminut alulle panijana) jossa toisen äidin kanssa yritimme kertoa keva- ja sosiaalihuollon sekä varhaiskasvatuksen virkamiehille, että miksi haluamme vaikeimmin vammaiset lapsemme kouluun oman asuinkuntamme koulukeskukseen emmekä halua että näitä lapsia rahdataan 60 kilometrin päähän naapurikuntaan.

  2. Olipas hyvä blogi, kiitos! Yhtenä ao. puljun perustajajäsenenä olen ollut tätä mieltä alusta asti: yhdistyksellä on myös yhteiskunnallisen herättämisen tehtävä, mikä tietysti on surullista. Pitäisihän yhteiskunnan lain mukaan pitää huolta heikoimmistaan vaan näin ei tunnu aina käyvän, ilman herättelyä, jota toisinaan voi kai myös (leijonan) karjahdukseksikin kutsua 😉 …

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s