Tänään olin äiti

Kirjoittaja Sannika

Oli ihana päivä. Toisaalta tavallinen, arkinen, mutta erilainen. Sellainen, että lapsi voi hyvin, ei ollut sairaalakäyntiä, kontrollia, ei mitään menoja, ei edes tavallista flunssaa tai vatsatautia.

Vaihtaessani lapselle vaippoja kevättalven aurinko paistoi ikkunasta sisään. Hiekkapaperia, kauhistuin, kun katsoin lapsen käsivarsien kuivaa ihoa.

Tähän mennessä tarmoni oli mennyt niihin asioihin, joiden hoito oli sairaalasta määrätty: leikkaushaavoja, katetria ja avanteita pitää huoltaa ja tarkkailla, putsata ja säätää. Silmät etsivät tottuneesti mahdollisia tulehtuneita paikkoja, näppylöitä, haavaumia, likaa.

Kädet, jalat, selkä – mieleeni iskeytyi että niitä en ole oikein koskaan sen kummemmin huomannut. Kynnet on toki leikattu ja lapsi pesty. Ehkä olen katsonut, tyhjin ja väsynein silmin, näkemättä oikeastaan mitään. En ole tainnut lastani nähdä kunnolla kokonaan, ilman kiirettä ja stressiä, huolta siitä, irtoaako joku piuha tai letku, onko painoa riittävästi, tuleeko oksennus, täytyykö lisätä lääkitystä.

Joten tänään minä rasvasin lapseni ihon. Levitin kosteusvoidetta paljain käsin kapeisiin reisiin, laihoihin pohkeisiin. Jalkapohjiin, joihin koskiessa ilmoille pulppusi nauru ja kikatus, niin iloinen, että voisin kuvitella lumen sulavan pihalla puroiksi.

Levitin voidetta selkään, ja huomasin, että se on vielä hienon karvan peittämä, aivan kuin pienellä vauvalla. Tunsin sormenpäissäni selkärangan, pienen ja silti niin vahvan. Mitä kaikkea se onkaan jo kestänyt. Löysin käsivarresta hauskan syntymämerkin, ja painoin mieleeni mistä sen löydän. Suukotin lapsen päästä varpaisiin. Nautimme yhdessä kosketuksesta, minä ja lapsi.

Tänään en ollut sairaanhoitaja, laborantti, terapeutti tai lääkäri. Tänään minä sain olla äiti.

Mainokset

2 kommenttia

Kategoria(t): Sannika

2 responses to “Tänään olin äiti

  1. Pallero

    Tämä on ihana kirjoitus, kuvastaa juurikin meidän elämää.

  2. Itku tuli. Varsinkin viimeinen lause. Tuo tunne ja hetki on niin arvokas ja tärkeä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s