Enkeleitä, on heitä

Kirjoittaja Merja Rukko

Maailmassa ei ole mitään, jota rakastaisin enemmän kuin lapsiani, eikä mitään muuta, jonka vuoksi uhraisin kaiken itsestäni ja elämästäni.

Olemme nyt kulkeneet erityislapsimaailmassa yli neljä vuotta, emmekä ikinä enää palaa siihen tavalliseen arkeen ja elämään, mitä meillä oli ennen diagnoosia. Eikä tule olemaan aamua tai iltaa, jolloin en miettisi, kuinka etuoikeutettu olen siitä, että saan pitää lapseni vielä juuri sen päivän.

Matkallamme tässä maailmassa olemme kohdanneet erilaisia ihmisiä. Ihmisiä, joilla on kiire porhaltaa ohitse, ihmisiä jotka pelkäävät huonon onnen tartuntaa ja kiertävät meidät kaukaa, ja sitten niitä Ihmisiä, joista olen sydämeeni koonnut ’enkelilistan’. He ovat kukin – tavalla tai toisella – pelastaneet jonkun osan elämästämme tai perheestämme, minulle rakkaan ihmisen tai asian. He ovat niitä suojaenkeleitä, joita meistä jokainen joskus kohtaa. Heille olen ikuisesti kiitollinen.

Ensimmäinen enkelilistalla oleva on Jorvin ylilääkäri, joka leikkasi tyttäremme, kun diagnoosi varmistui. Hän on koko runsaan neljän vuoden aikana se lääkäri, joka on ainoana istunut tytön sängyn vieressä ja vastannut kärsivällisesti meidän kaikkien kysymyksiin. Lääkäri, joka ymmärsi perheemme hädän ja epätietoisuuden. Hän oli tukenamme, kun siirryimme entisestä elämästämme tähän uuteen erityislapsimaailmaan. Kiitos Tiina.

Viimeisen pelastavan enkelin olen kohdannut vain puhelimitse. Tyttäreni tämän neljän vuoden taistelunsa jälkeen voi pahoin. Niin pahoin, että hän tarvitsi Lähimmäisen tullakseen kuulluksi. Ihmisen, joka välittää ja kulkee silmät ja korvat auki. Ei vain sulje niitä ja kulje ohi. Näkee, kuuntelee ja auttaa. Kiitos Harriet.

Ja kiitos Te kaikki muut, joita olemme kohdanneet.

Tämä yhteiskunta on melko raaka ja kova niille, joita kohtaa huono tuuri, jotka sairastuvat tai ovat muuten avun tarpeessa. Tarvitaan siis Lähimmäisiä, jotka pysähtyvät, kuuntelevat ja auttavat. Avun yksikkö on meillä raha. Ajankin yksikkö on raha. Rahaa on jokaisen tarkoitus kerätä tässä suorituspelissä mahdollisimman paljon, tai, jos puhutaan yhteiskunnasta, niin sitä on tarkoitus säästää mahdollisimman paljon ja tehokkaasti.

Yhteiskuntamme suorituspelin luonteeseen kuuluu, ettei mitään näistä pelimerkeistä hukata, ei aikaa, ei rahaa, ei apua. Näitä käytetään vain, kun siitä on itselle hyötyä. Näin yhteiskuntamme hyötyy ja tuottavuutemme lisääntyy, bkt ja elintasomme kasvavat, mutta samalla myös yhä useampi tippuu pois pelistä. Pelin ulkopuolelle jääviin yksilöihin kohdistetaan säästöjä, jotta minimoidaan kulut, mitä heistä aiheutuu. Heillä ei ole arvoa, mutta heidät hinnoitellaan kuluina. Investointeinakin tärkeämpiä ovat sellaiset, jotka tuottavat rahaa kuin ne, joilla saataisiin nämä pelin ulkopuolelle jääneet voimaan hyvin tai takaisin pelaamaan vaikka vähän hitaamminkin.

Tähän peliin kuuluu myös äimistely, kun joku henkilö tai perhe päätyy äärimmäisiin ratkaisuihin. Äimistellään mediassa stä, kuinka apua pitää saada heti. Äimistellään ja jatketaan pelissä ja koitetaan kukin olla tipahtamatta pois. Se vaatii keskittymistä omaan suoritukseen ja vierustovereiden unohtamista. Tänäänkin tässä yhteiskunnassa on lukematon määrä ihmisiä jotka tarvitsisivat apua, sairaanhoitoa, kotiapua, taloudelista tai henkistä apua …. ja jotka eivät sitä saa, koska yhteiskunta ei auta.

Yhteiskunta olemme me kaikki, sinä ja minä. Ihan jokainen voisi toimia kuin nämä kohtaamamme enkelit. Kohdata sen hädässä ja avun tarpeessa olevan ihmisen, taluttaa häntä pienen hetken oikeaan suuntaan ja vakuuttaa, että juuri hän on tärkeä. Minä tiedän, että enkeleitä on kanssakulkijoissamme, enkä nyt tarkoita ollenkaan tätä missään uskonnollisessa viitekehyksessä. Keskuudessamme on vielä välittäviä Lähimmäisiä, mutta kovin harvassa. Miten olisi -voisimmeko kaikki hidastaa tahtiamme ja kuunnella, jos joku lähellämme tarvitsisi juuri meitä? sinua ja minua. Oltaisiin enkeleitä toisillemme? Olen ihan varma että pystymme vielä.

Mainokset

2 kommenttia

Kategoria(t): Merja

2 responses to “Enkeleitä, on heitä

  1. Niin kaunis kirjoitus! Kiitos tästä.
    Toivon, että teillä jatkuisi ihanien enkeleiden läsnäolo. Minunkin perhe on niitä kohdannut monen monta. Kiitos muistutuksesta, että muistaa pitää omat silmät taas enemmän auki.

  2. Riia

    Hieno kirjotus!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s