Inhimillisyyttä Kelan työntekijöille, pyydän

Kirjoittaja Saana Nuutinen

Sain äsken KELAsta soiton, että “pyysitte oikaisua taksimatkan korvaukseen”, joka on kielteinen. Joo, niin tein, silloin kun saatiin todistus lapsen syövän takiaoikeus erityisajoneuvon käyttöön, niin soitin KELAan ja kysyin miten toimitaan silloin, kun lapsi on sairaalassa hoitojaksolla, että saanko minä vanhempana käyttää taksia, kun Simo ei ole kyydissä, tällä samalla todistuksella. Puhelimessa minulle sanottiin, kun lukivat meidän lääkärin todistuksen, että kyllä saadaan, koska meitä tarvitaan sairaalahoidossa mukana ja meidän pitää myös välttää pöpöjen tuomista osastolle. No 2 kertaa olen tästä samasta asiasta soittanut, kun on tullut kotiin lappu, että emme ole oikeutettuja matkoihin. Molemmilla kerroilla puhelimessa on sanottu, että niinpä tosiaan, olemme pahoillamme tästä asiasta, käsittelijä ei ole varmasti lukenut teidän aikaisempia papereitanne ja päätöksiänne.

Nainen puhelimessa sanoi minulle, että en voi käsittää kuka tällaista on sanonut, että kyllä teidän täytyisi ymmärtää todistuksen olevan lapselle, eikä teille. Yritin sanoa, että minä soitin, miten tilanteessa toimitaan, kun kyseessä on lapsen hoitoon osallistuminen, mutta lapsi ei ole itse kyydissä. (Näitä matkoja on muistaakseni 5 kpl 6kk ajalta.) Ja minulle annettiin ohjeet, että saan käyttää taksia. Sitten KELAn nainen sanoi minulle, että sitä paitsi, toimittamasi lääkärintodistus on hyvin epäselvä ja puutteellinen! Yritin sanoa, että minähän en voi tietää sitä, en ole töissä KELAssa, jotta tietäisin millainen todistus minun pitäisi toimittaa ja että KELAsta annetaan väärää infoa. Puhuimme puhelimessa varmaan 20 minuuttia tätä samaa jankaten. Lopulta minä itkin ihan valtoimenaan ja yritin nyyhkytysten välistä kysyä, että miten minä voisin tietää asiasta, jos minulle on 3 kertaa toisin sanottu. Naisen mielestä jokainen ottaa vastuun omista teostaan. Kysyin, että oletko sitä mieltä, että on minun syyni, että olen käyttänyt taksia väärin, vaikkakin toimin minun sieltä saamien ohjeiden mukaan. “Jokainen on vastuussa omista tekemisistään.” No kysyin, eikö vastuu ole silloin henkilöiden, jotka ovat minulle tällaista infoa antaneet? “Ei täällä meillä henkilöitä aleta syyttämään!” Johon minä sitten ihmettelin, mutta minua kuitenkin syytätte, että olen toiminut näiden ohjeiden mukaan, jotka ovatkin olleen 3 kertaa väärät, jota minä en ole voinut tietää.

Lopuksi nainen myös sanoi, että onko teidän pakko olla siellä sairaalasa niin paljon ja teidän lapsenne on jo niin vanha. Jos on noin hankalaa, niin älkää olko siellä sairaalassa niin paljon. Teillä on näitä matkakuluja täällä todella paljon muutenkin. Ettekö voisi antaa sairaalalle vastuuta lapsenne hoidosta, koska hän on jo tuon ikäinen. Etkö sinä tiedä, että siellä on paljon nuorempia lapsia kun teidän, jotka tarvitsevat paljon enemmän vanhempien hoitoa kuin noin vanha…

Nyt joudumme maksamaan nämä kulut takaisin, jotka ovat syntyneet siitä, että olen toiminut KELAn ohjeiden mukaan, jotka ovatkin olleet virheelliset ohjeet. Voin valittaa johonkin sosiaali… ja valituksen käsittely kestää vuoden.

En oikeasti ymmärrä tällaisia ihmisiä. Saako hän iloa siitä, että pahoittaa muiden ihmisten mielen? Onnistui ainakin siinä Kun hän tulisi päiväksikään pyörittämään meidän 6 henkisen perheen arkea tänne, niin uskon, että hän voisi ymmärtää, että en tarvitsisi yhtä ainutta ylimääräistä puheluakaan, joka saa lisää stressiä ja pahaa mieltä aikaan. En tiedä mikä tässä puhelussa oli, mutta itkin toisen kerran kunnolla koko pojan sairastumisen jälkeen. Mulle tuli niin paha mieli. Luuleeko hän, että minulla on voimia lukea tarkasti jokainen lappu, jonka Kympiltä saan, onko selvästi kirjoitettu vai epäselvästi kirjoitettu. Minun voimani rajoittuu papereiden edespäin lähettämiseen ja hakemusten täyttämiseen. Voimat riittävät näiden 4 lasten arjen pyörittämiseen. Syöpää sairastavan hoitoihin ja päivittäisiin sairaalakäynteihin, kahden sisaruksen diabeteksen hoitoon ja kaikkien kolmen sisaruksen psyykkisten oireiden, joita kaikki ovat saaneet veljen sairastumisen myötä, lievittämiseen ja avun hakemiseen ja kuljettamiseen terapiohin. Minulla ei ole aikaa ajatella omaa jaksamistani tai parisuhteen hoitoa. Luuleeko KELAn henkilökunta, että yritän etsiä keinoja, joilla huijata rahaa sieltä, kun energiaa ei ole mihinkään ylimääräiseen. Kaupassa käynti on ponnistus, kun täytyy ensin hoitaa hoitaja kotiin, tai valita ilta, ettei mies ole töissä, kun syöpälapsi ei voi jäädä ollenkaan yksin, vaikka on niin vanha, 14-vuotias, ettei oikeastaan meitä tarvitsisi sairaalassakaan.

Tämä loukkaa ja tekee surulliseksi. Sitä luottaa tähän hyvinvointivaltion toimivuuteen, mutta sitten tällaiset puhelut saa sen uskon horjumaan.

Mainokset

19 kommenttia

Kategoria(t): Saana

19 responses to “Inhimillisyyttä Kelan työntekijöille, pyydän

 1. Minna

  Tämä tuntuu jo todella epäinhimilliseltä, oikeastaan aivan törkeältä. Harvoin kommentoin juttuihin , joissa haukutaan viranomaisia kun asioissa yleensä on kaksi puolta. Mutta tässä tapauksessa ei ole kuin yksi oikea ja idiootti virkailija

 2. Merja Rukko

  Sitä aina välillä toivoo, että itsellä olisi sellainen voima, jolla voisi siirtää jonkun toisen edes tunniksi sinne sairaalaan istumaan ja pelkäämään oman lapsensa puolesta. Josko he sitten ymmärtäisivät, minkä helvetin me syöpälapsiperheet käymme läpi ja kun se helvetti ei edes pääty siihen, kun ne syöpähoidot päättyvät, vaan jatkuvat niinä myöhäisoireina yhä edelleen ja edelleen.

  Epäinhimillisyys ei ole rikos meidän yhteiskunnassamme. Siispä yhdenkään Kela-virkailijan tai kunnan sosiaalivirkailijan ei tarvitse yhtään miettiä miten tai mitä sanovat. Vaitettavasti. Ja päätösvalta ruokkii mielivaltaa.

  Mutta akuuteissa syöpähoidoissa olevat perheet, koko perhe – ei vain se lapsi – ovat voimiensa äärirajoilla ja siihen pelkoon ja tuskaan ei tarvita yhtään pahaa sanaa tai tekoa. Olkoon se virkailija kuinka hyvä tahansa säästämään yhteiskuntamme rahoja, hänellä ei ole oikeutta epäinhimillisyyteen.

  Toivoisin joskus, että voisimme päästä pitämään seminaaripäivää sekä sosiaalityöntekijöile että näille muille viiteryhmille, joita kohtaamme kriisin aikana. Miten kohdata ja tiedostaa toisen hätä ja voimavarat.

  Voimia Saana

 3. rt

  Kannattaa tehdä se valitus, ja liittää myös tämä kirjoitus siihen tällaisenaan mukaan. Kela kyllä näkee, että neuvontanumeroon on soitettu, mikä pitäisi riittää todisteeksi käydyistä keskusteluista sinällään, ja koska neuvontanumerosta on viitattu aikaisempiin papereihin ja päätöksiin, niihin kannattaa viitata vielä erikseen.

  Neuvontanumeron ja paikallistoimistojen työn laadussa on suuri ero; ilmeisesti paikallistoimistoon palkataan hyvin vaatimattomalla koulutuksella ja perehdytyksellä ihmisiä. Lautakunta varmasti käsittelee asian huolellisesti. Missään tapauksessa ei kannata jättää valitusta tekemättä, vaikka se onkin kohtuuton lisärasitus muutenkin raskaassa tilanteessa.

  Kyllä aivan selvästi tekstissä näkee, että Kela ei aina rekrytoinnissaan onnistu, ja vain palautetta antamalla voi laadun saada kohdalleen.

 4. Saana ja Merja !
  Jos yhteiskunta toimisi oikein teidän tarvitsisi seminaaripäivää pitää.
  Kyllä ammattitaitoon pitää sisältyä myös asiakkaiden kohtaaminen.
  Vuodesta 1992 lähtien olen tästä puhunut enkä lopeta vielä.
  Mikäli Saana valitus edelleen tekemättä – ole yhteydessä (ainakin Janetilta saat yhteystiedot)

 5. Minä vaan

  Toivon todella ettet maksa vaan viet asian eteenpäin!!!!

 6. Minä olisin myös valmis ihan milloin tahansa osallistumaan viranomaisten kouluttamiseen mitä tulee tähän asiakaspalveluun, asiakkaiden kohteluun ja vanhempien mielipiteen aliarvioimiseen.
  Yritä jaksaa Saana tehdä valitus tästä virkailijasta hänen esimiehelleen. Hallintolaki on myös puolellasi mitä tulee asiakkaan kohteluun!
  Voimia tuhannesti!

 7. Suvi Holmberg

  Hei Saana! Tekstisi oli ikävää luettavaa ja entisenä sairaalan sosiaalityöntekijänä toivoisin, että jaksaisit tehdä tilanteestasi oikaisupyynnön/valituksen Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakuntaan. Tiedän, että asian vireille laittaminen tuntuu hyödyttömältä byrokratian rattaissa pyörimiseltä eikä ratkaisua välttämättä edes tehdä eduksenne, mutta jollakin tavalla nämä kyykyttämiset pitäisi saada julki. Eijariina tuossa edellä lupaa ystävällisesti auttaa valituksen teossa ja toisena vaihtoehtona voit kääntyä lapsesi sairaalaan sosiaalityöntekijän puoleen. Jaksamista syksyyn!

 8. Minna Latvala

  Hyvä Saana,
  pahoittelen palvelumme epäonnistumista. Haluamme tarjota ystävällistä ja asiantuntevaa palvelua erityisesti hankalissa elämäntilanteissa, vaikka Kelan etuudet usein ovatkin mutkikkaita.
  Jos jaksat ja haluat, jätä yhteystietosi osoitteeseen viestinta@kela.fi, niin voimme selvittää asiaa tarkemmin.
  Ystävällisin terveisin Minna Latvala, vastaava tiedottaja, Kela

 9. Sampo Seppänen

  Kävi vaan mielessä jälkiviisaana, että eikö missään vaiheessa elämää käynyt mielessä, että kuuden lapsen elättäminen ei välttämättä ole kovinkaan helppoa, varsinkin jos jokin menee pieleen? Se, että hankkii tuollaisen lapsikatraan, on oma henkilökohtainen valinta, minkä seuraukset sinun on kannettava.

  Silti voimia kovasti – varmasti niitä tarvitset. Kela on toiminut tökerösti ja mielestäni kaikkien oikeusturvan takia olisi parasta, jos Kela tallentaisi puhelut, ellei se jo näin tee – kannattaa tarkistaa. Valita jokaiseen mahdolliseen paikkaan.

  • Saana Nuutinen

   Hei!
   Meillä on siis 4 lasta, ei 6! En koe normaaliarkeamme raskaaksi, päin vastoin! Mutta emme tienneet lapsia saadessamme ja halutessamme, että heistä kahdella puhkeaa diabetes ja yksi sairastuu syöpään, joka tekee koko perheen ja lähipiirin elämästä raskasta. Vaikka meillä olisi vain yksi lapsi, jokla olisi syöpä, perheen tilanne olisi silti jaksamisen äärirajoilla 😦 Kiitos kuitenkin mielipiteestäsi!
   T.Saana

  • Voi Sampo, sinulla ei selvästikään ole lapsia, tai sitten ovat toistaiseksi säästyneet korvatulehdusta pahemmilta ongelmilta. Vaikka lapsia olisi vain yksi, ja vaikka sen lapsen sairaus ei edes aiheuttaisi hengenvaaraa, on lapsen sairastuminen perheelle aina äärimmäisen rankka kokemus. Pelkästään lapsen sairauden käsittäminen, ”tämä on nyt meidän elämää”, vie niin paljon voimia, että sitä ei voi edes ymmärtää. Siihen päälle kaikki muu, ja koristeeksi vielä pohjaton paperityö, mikä ei koskaan lopu, ja mitä ei suinkaan ollenkaan helpota se, että eri viranomaiset ei juuri keskustele keskenään ja lääkärien lausunnotkin saattaa olla mitä lie sepustusta, mistä yhden sanan puuttuminen voi tuoda koko hakemuksen bumerangina takaisin.

   Jos ihminen osaisi ajatella mikä kaikki voi mennä pieleen jo raskauden aikana tai synnytyksessä, tai elämässä ylipäänsä, tai millaista oikeasti on kun lapsi sairastuu, tai millaista on jos itse sairastuu kun on niitä lapsia, kukaan ei tekisi lapsia, ei kukaan. Meidän lisääntymiselle elintärkeää on se että pystytään olemaan ajattelematta liian pelottavia asioita.

   Toivoisin Sampo, että oikeasti mietit uudelleen mitä tulikaan kirjoitettua. Oletko ihan oikeasti sitä mieltä että jos Saanalla olisi vain yksi lapsi niin hän olisi jotenkin oikeutettu olemaan väsynyt ja surullinen, mutta kun on ihan VALINNUT tehdä monta lasta niin pitäisi vaan kantaa ristinsä?

 10. Satu Katila

  Saana omaa tilannettani en voi verrata sinuun, muuta kuin siitä millaista ”asiakaspalvelua” olen Kelasta saanut. Olin lopulta käräjäoikeudessa asti syytettynä tukien väärikäytöstä ja vain koska olin toiminut Kelan työntekijältä saamieni ohjeiden mukaan.

  Kysyin neuvoa paikallisessa toimistossa, hain tukea ohjeiden mukaan, saimme tuen. Eräänä päivänä sain soiton, että emme olekaan tukeen oikeutettuja ja olemme syyllistyneet petokseen. Ei auttanut selitykset että olin toiminut saamieni ohjeiden mukaan, täyttänyt lomakkeet työntekijän avustuksella ja en koskaa ole valehdellut tai jättänyt kertomatta mitään. Tuet monelta kuukaudelta oli maksettava takaisin. Maksoimme ja kuvittelimme kaiken olevan sillä ohi.
  Mutta taas sain soiton, tällä kertaa poliisilaitokselta asiaa tutkivalta poliisilta joka halusi minut kuulusteluihin. Kerroin taas kaiken totuuden mukaisesti ja siten kuin asia oli tapahtunut. Seuraavaksi sain kutsun hakea haastekirjeen käräjäoikeudesta, kirjeessä kerrottiin että minua todellakin syytettiin petoksesta ja koska käräjäoikeuden istunto on. Luojan kiitos käräjäoikeudessa myös syyttäjä huomasi Kelan papereita lukiessaan että toimintani ei sittenkään täyttänyt petoksen tunnusmerkistöä, vaan minua oli neuvottu väärin. Joten syyttömänä poistuin käräjäoikeudesta.

  Toivottavasti tästä eteenpäin muistat vaatia Kelasta kaikki saamasi ohjeet kirjallisina. Kysy neuvoa sähköpostilla tai vaadi saada saamasi ohjeistus paperilla ja antajan allekirjoituksella. Tiedän että se hankaloittaa ja tuo lisää työtä sinulle ja kuluttaa vähissä olevia voimavarojasi, mutta jaksa silti. Sillä vain siten voit varmistaa oman selustasi. Sillä ainakin minua kuulustellut poliisi sanoi, että Kela tekee kaikista tuollaisista väärinkäytöksistä rikosilmoituksen, ja poliisi joutuu ne tutkimaan. Silloin sinä joudut todistelemaan syyttömyyttäsi, tai siltä se ainakin tuntuu, sillä ei Kelan työntekijät tee virheitä!

 11. Inkeri

  Jospa Kelassa joku virkailija saisi kuulla lapsensa sairastavan syöpään, jättäisivätkö käymättä sairaan lapsensa luona sairaalassa. Surulliset lapset, jotka kaipaavat perheen läsnäoloa pelottavassa sairaalaympäristössä pelottavan sairautensa lisäksi, tarvitsevat todella vanhempien läsänäoloa.
  Kelalaiseille vain tiedoksi, sillä heidänkin perheissään voi käydä ikävästi jossakin elämänsä – ja lastensa elämän vaiheessa.

 12. Eveliina

  Hallintolain mukaan kansalaisella on oikeus asianmukaiseen palveluun. Se, etta Kelan virkailija alkoi valittaa etta ”teilla on muutenkin jo niin paljon matkakuluja” ja ”etteko voisi olla vahemman sairaalassa” on asiatonta ja irrelevanttia kommentointia, jonka virkailijan olisi pitanyt jattaa taysin valiin. Han ylitti oman toimenkuvansa, ei valtion virkailijan todellakaan kuulu puuttua ihmisen omaan elamaan, saati vihjailla etta syopaa sairastavan lapsen pitaisi olla sairaalassa yksin. Tuosta valittaisin aivan varmasti.

  Toiseksikin: jos olet saanut kolme kertaa ”vaarat” ohjeet, niin vikahan ei ole sinussa. Ymmarran, etta olet lopen uupunut. Voi olla helpompaa, etta karsit taloudellisen tappion, mutta pidemmalla tahtaimella jos mitenkaan vaan jaksat niin ainakin mieti valittamista. Siita olisi meille kaikille etua. Tippa meressakin on tippa!

  Lisaksi: aina kun saat Kelasta naita ”neuvoja” niin kirjaa neuvo ylos paivakirjaasi ja ota muistiin neuvon antaneen virkailijan nimi. Nain toimin itse, vain nimen perusteella voit osoittaa, etta todellakin sait ko. neuvoja Kelalta aikaisemmin.

 13. Raskasta luettavaa, kun omasta kokemuksestani tiedän, millaista syöpään sairastuneen lapsen perheen elämä on. Arjen pyörittäminen vaatii todellisia leinoemon ja isäleijonan taitoja. Järjen käyttö, etenkin Kelan työntekijöiden taholta, on sallittua ja jopa pakollista. Kela saisi ottaa vastuun tästä asiasta, ja Kela saisi olla asiakkaan puolella. Huomasin että Kelan tiedotus oli vastannut jo seuraavasti: ”Haluamme tarjota ystävällistä ja asiantuntevaa palvelua erityisesti hankalissa elämäntilanteissa, vaikka Kelan etuudet usein ovatkin mutkikkaita. Jos jaksat ja haluat, jätä yhteystietosi osoitteeseen viestinta@kela.fi ; Minna Latvala, vastaava tiedottaja, Kela”.

 14. hannu hirvonen

  VIRASTOT ELÄKEVAKUUTUSLAITOKSET KELA
  29.1.2014
  Hirvosen asiat ovat niin sekaisin , etttä asiapapereita on jo yli 100 A 4 liuskaa. Noin kaikki asiaa käsitelleet ovat tehneet lain vastaisia ratkaisuja.
  Esimerkiksi KELA , eläkevakuutuslaitos, sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunta ja työttömyysturvan muutoksenhakulautakunta. Osa aineistosta on tällä hetkellä ratkaistavana vakuutusoikeudessa.Vakutusoikeudesta saadaan päätös vain osaan ongelmista. Rikosilmitus on tehty 23.1.2014.
  Tulevia oikeudenkäyntejä odotan käräjä—EU tuomioistuin.
  Voiko lainmukainen eläkepäätös olla näin vaikea
  Tämä proseessi on kestänyt 39 kuukatta ja loppua ei ole tiedossa.
  Jos työkyvytön ihminen hakee työkyvyttömyyseläkettä ja se hänelle myönnetään ( on myönnetty 1.6.2013 alkaen), niin miksi tästä asiasta on tehty näin vaikea. Esimerkiksi eläkettä ei ole maksettu 31 kuukaudelta ja eläkekertymä puuttuu edellämainitulta ajalta. Olen varautunut siihen, että tämä projekti kestää vielä 48 kuukautta.
  Voitko ymmärtää !!!!!!! yli 7 vuotta.
  Allekirjoittanut täyttää kuluvana vuotena 63 vuotta.
  Jos olisin osannut varautua edellämainittuun, niin olisin yrittänyt laistaa kaikki eläke- ja muut vastaavat maksut. Yrittäjä, rakennustyöntekijä ja matkatöitä yli 30 v tehnyt.

  Edellämainituista tiedoista saat tarkemmat tietoni mahdollista yhteydenottoa varten..

  Parhain terveisin Hirvonen

  .

  • hannu hirvonen

   hyväksytty

   • hannu hirvonen

    kiitos vastauksestasi. mielenkiinnolla odotan tulevia ratkaisuja asiaani kohtaan. ensin meni fyysinen terveys ja eläkeasian käsittelyssä henkinen.
    Toivottavasti elämme OIKEUSVALTIO SUOMESSA.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s