Joulutarinoita

Kirjoittaja Merja Rukko

Näin ensimmäisenä adventtina havahtuu taas lähenevään jouluun, kaupassa soi erilaiset tingeltangelmusiikit, ja postilaatikko pursuaa kehoituksia ostaa rakkaallesi sitä ja tätä. Ilman hierovaa ja piipittävää kotijyristintä et vain voi tulla toimeen eikä joulu ole Joulu ilman suunnatonta rahan tuhlausta ja tavaran paljoutta. Jopa autokaupat käyttävät joulua mainonnassaan.

Neljä vuotta sitten jouluna Joulu tuntui suuremmalta kuin ikinä. Neljä vuotta sitten olimme ohittaneet pahimman menettämisen pelon ja olimme yhdessä viettämässä näitä talvipyhiä Kuopiossa Rauhalahden kylpylässä Sylvan tuella. Ehkä hiukan salaakin, koska tytär ei olisi saanut vielä uida uima-altaan (pöpö)vedessä, mutta mikäs meitä siellä olisi estänyt. Ei mikään tai kukaan, ja taisimme sitten joutua vierailemaan paikallisessa sairaalassakin, mutta sitä emme muistele.

Muistan, kuinka olin jo ajat miettinyt, etten ikinä lähde matkalle jouluksi, mutta tuona jouluna, kun olimme olleet 9 kuukautta kotona eristyksissä neljän seinän sisällä, oli suuri ilo, että pääsimme johonkin kodin ulkopuolelle. Ja vaikka kävimme muiden seassa syömässä ja joulupukkikin oli meille kaikille hotellivieraille yhteinen, niin meillä oli ihan oma Juhlamme. Olimme koko perhe yhdessä. Emme olleet menettäneet ketään ja olin kiitollisempi kuin ikinä. Minun joululahjani oli se yhdessäolo.

Jouluaattoiltana oli satumainen tunnelma, pimeää, paljon lunta ja kaunis talvi ympärillä. Rannassa oli iso sauna lämmitettynä hotellivieraille ja tytär halusi sinne kovasti. Olihan keskuslaskimokatetri juuri vähän aikaa aiemmin poistettu ja saunominen oli taas mahdollista. Mutta meillä oli ongelma; miten päästä rantaan noin 800 metrin päähän. Tyttö ei jaksanut kävellä edestakaisin ja koska juuri oli satanut kovasti lunta niin autollamme ei olut mitään mahdollisuutta päästä kulkemaan kapeaa tietä.

Ongelma toki ratkesi ja se miten se ratkesi, on niitä, joita kannan sydämessäni koko elämäni. Tuolloin hiukan toisella kymmenellä oleva poikamme katosi hetken kuljetusongelmaa pohdittuamme ja palasi tuokion kuluttua takaisin. Hän toi tullessaan potkukelkan, jonka oli nähnyt hotellin oven edessä ja käynyt pyytämässä sen lainaksi. Sellaisen perinteisen puisen potkukelkan. Tähän istutti vuotta vanhemman syöpäsairaan isosiskonsa ja kuljetti hänet mennen tullen. Ei huolinut apua ylämäessäkään, vaikka sitä tarjosimme, ja niin päädyin kuivailemaan poskille jäätyviä kyyneleitäni matkalla saunalle ja takaisin. Siitä matkasta tuli meidän oma Joulutarinamme.

Tänä vuonna olemme taas olleet siinä tilanteessa, että tytär on ollut jo kuukausia sairaalassa ja olemme eläneet erilaisessa epävarmuudessa viikosta toiseen. Kaikkea ikävää on takana ja varmasti vielä edessäkin, mutta lääkäri on luvannut tytön Jouluksi kotiin. Mitään muuta en odota yhtä paljon. Oikeasti harva tajuaa kuinka iso asia on, että herätään aamulla saman katon alta, että kömmitään aamuäreinä aamiaispöytään ja että saa halata sitä omaa lastaan heti aamulla. Olemme etuoikeutettuja.

On liikaa heitä, jotka ovat joutuneet luopumaan lapsestaan tämän vuoden aikana. Pyhäinpäivänä meillä syttyi kymmeniä kynttilöitä ikkunalaudalle pienten ystäviemme muistoksi. Voin vain toivoa heidän perheilleen lohdutusta ja voimaa kohdata Joulu ja jokainen aamu ja ilta. Ei varmasti ole päivääkään, jolloin menettetty lapsi ei olisi vanhempiensa mielessä.

Meille muille – oikeasti. Joulussa ei ole tärkeää ne lahjat tai kimalteet vaan se että saamme olla yhdessä. Tänä vuonna.

Mainokset

5 kommenttia

Kategoria(t): Merja

5 responses to “Joulutarinoita

 1. Saana Nuutinen

  Kiitos Merja Joulutarinanne jakamisesta ❤

 2. Valpuri

  Kiitos Merja kauniista ja pysähdyttävästä tarinasta ❤

 3. Virpi Piippo

  Kiitos, ajattelemisen aihetta taas tuli. Tsemppiä!

 4. Tuli taas aspergeriläisellekin ajattelemisen aihetta, kun marisen pienestä jutusta.

 5. Paluuviite: Joulutarinamme - Apu-blogit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s