Pitkäaikaissairaan lapsen arki

Kirjoittaja: Saana G
Pitkäaikaissairaiden lasten äitinä olen oppinut ja kokenut mitä kaikkea voikaan erityisarkeen kuulua, lääkkeineen, lääkärikäynteineen, apteekissa käynteineen ja sairauden seurantoineen. Kun pitkäaikaissairaus akutisoituu, sairaus hallitsee elämää enemmän kuin yleensä. Ja silloin se on himpun verran raskaampaa, kun päivää rytmittää entisestään lääkkeiden otto aamusta iltaan, tiheämpi lääkereissä käynti, sairauden tehostetumpi seuranta kotona, sairauden arviointia.
Aina lääkkeiden otto kahden pojan kanssa ei onnistu ongelmitta. Muistutusta, lievää uhkailua, kiristämistä, anelua: ”Ota nyt lääke ilman kiukuttelua, sinun tulee parempi olo.” Vaikka pojat tietävät syy-seuraus -suhteet, on lääkkeiden lisäys  silti aina pienimuotoinen kriisi. ”Miks mun pitää TAAS ottaa?”.
Mitä tekisinkään, ettei aikamme, rahamme ja voimamme menisi siihen lääke- ja lääkärirumbaan mitä poikani joutuvat pieninä ihmisalkuina kokemaan.
Ja miten tämä kaikki vaikuttaakaan lapsiini, heidän minäkuvaansa, itsetuntoonsa, omanarvon tuntoonsa? Kokevatko he olevansa pelkästään yhtä sairautta? Miltä tuntuu lapsena olla niin paljon sairaana ja puolikuntoisena?
Olen myös surullinen lasteni puolesta siitä, että heidän aikansa menee arjessa sairauden hoitoon. Sen ajan kun lapsi varmasti mielummin leikkisi tai tekisi jotain muuta lapselle tavallista touhua. Asiat kuitenkin pitäisi ottaa asioina ja itse yritänkin pitää positiivista ja luontevaa asennetta yllä, että tämä nyt vaan kuuluu meidän elämään. Etten lapsilleni näitä murheitani kertoisi. Itsekseni sitten joskus masennun siitä taakasta ja vastuusta mitä kannan poiken hoidosta ja siitä että pojat käyvät niin paljon asioita läpi mitä ei terveen lapsen tarvitse käydä. Ja mitä se vie pois siitä normaalista pienen pojan elämästä. Sen kun pitäisi kuitenkin olla huoletonta lapsen elämää.
Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Leijonaemo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s