Erityiset lomaterveiset

Kirjoittaja: Pia Lemmetty

Kun perheessä on erityislapsi, vanhemmat usein haaveilevat siitä, että elämä olisi normaalia, tavallista. Kun erityislapsiperhe lähtee lomalle, nämä ajatukset ja haaveet korostuvat. Kukapa vanhempi ei haluaisi suoda lapselleen – terveelle tai sairaalle, vammaiselle tai vammattomalle – ihania lomaelämyksiä yhdessä toisten lasten kanssa? Ja toki vanhemmilla on myös toive omasta viihtymisestä ja siitä, että loma olisi lomaa myös heille.

Meidän perheemme lähti viikon lomalle Kreikan Samokselle. Ilmoitimme lapset Bamse-klubiin, joka on hotellissa toimiva lastenkerho. Tiedustelin etukäteen, voiko pyörätuolissa oleva lapsi osallistua ja minulle vastattiin, että toki voi – ja että matkatoimisto välittää tiedon eteenpäin kohteen oppaille. Minä olin hyvin jännittynyt, olisin halunnut kertoa tarkemmin Pepin vammasta ja tarpeista, mutta päätin uskoa siihen, että kaikki järjestyy.

Menomatka meni hienosti, pyörätuoli ei aiheuttanut mitään ongelmia matkalla – oikeastaan siitä oli vain se ilo, että pääsimme kiilaamaan pari tuskastuttavan pitkää jonoa lentokentällä. Perillä kohteessa kreikkalainen bussinkuljettaja kaappasi tytön syliinsä ja nosti bussin jyrkät portaat ylös. Hotelliin saavuttuamme huomasimme, että reittimme varrella oli muutama kynnys, jossa ei ollut luiskaa. Kysyin asiasta oppaaltamme, ja seuraavan yön aikana luiskat oli rakennettu sinne, missä niitä tarvitsimme.

Bamse-klubi alkoi ensimmäisenä kokonaisena lomapäivänä. Näytin ohjaajille nopeasti, kuinka Peppiä nostetaan ja kerroin, mitä hän voi tai ei voi tehdä. Minulle vakuutettiin, että kaikki on ok. Pari tuntia myöhemmin, kerhon päätyttyä hain tytön, jonka kasvot oli maalattu kasvoväreillä ja silmät sädehtivät: tulemmehan me tänne uudestaankin?

Yhtenä iltana ohjelmassa oli lasten pitsabileet sekä retki kerhotalolta lähimaastoon. Ohjaajat olivat käyneet etukäteen varmistamassa, mikä olisi esteettömin reitti niin, että Peppi varmasti pääsee mukaan. Katselin lähiravintolan terassilta, kuinka lapset jonona marssivat paikasta toiseen – Peppi muiden mukana, ongelmitta. Toiset lapset ottivat hänet mukaan kyselemättä – ja mikseivät olisi niin tehneet, kun ohjaajat näyttivät hienosti mallia? Pepin reppuun jäi uusien ystävien osoitteita kirjeenvaihtoa varten niin Suomesta kuin kauempaa.

Minne menimmekään, meitä autettiin, jos apua tarvitsimme. Noutopöydästä ruokapöytään palatessamme tarjoilija oli aina valmis auttamaan, jos tarvitsin apua lautasen kanssa samalla, kuin autoin Peppiä. Taksikuskit nappasivat joko tytön tai pyörätuolin kannettavakseen hellästi mutta reippaasti, turhia kyselemättä. Kun kävelimme rantakadulla, meille vilkutettiin ja hymyiltiin tuijottamisen sijaan. Ilmeisesti lämpö ja aurinko – vai kenties talouskriisi – tekee ihmisistä asteen ihmisläheisempiä ja sydämellisempiä.

Loman fyysiset puitteet olivat siis parhaat mahdolliset, mutta hotellin tähtiä tärkeämpää oli se, kuinka upeasti sekä hotellin henkilökunta että Finnmatkojen oppaat ja lastenohjaajat kohtelivat meitä. Emme saaneet erityiskohtelua vammaisen lapsen takia, eikä meihin suhtauduttu mitenkään erityisesti. He tekivät työnsä ammattimaisesti ja hyvin, jotta saimme sen kaikkein tärkeimmän: loman, joka tuntui lomalta! Lämmin kiitos siis Finnmatkoille ja erityisesti Samoksella työskenteleville upeille nuorille ihmisille!

Kuva

Mainokset

5 kommenttia

Kategoria(t): Pia

5 responses to “Erityiset lomaterveiset

 1. Onpas kiva päästä joskus lukemaan tällaisesta, että yllätykset onkin olleet positiivia; kaikki sujunut odotettua paremmin.
  Se siis on mahdollista; taitaa olla vaan asenteesta kiinni.

 2. Anne P

  Ihana lukea tällainen teksti. Jos suurin osa ihmisistä suhtautuisi erityislapsiin yhtä mutkattomasti, olisi tämä maailma paljon reilumpi paikka meille kaikille.

 3. Ihana lukea välilä tällaisesta!

 4. Anu

  Kuulostaa niiiiin hyvältä!hienoa että lomanne onnistui jopa yli odotusten 🙂

 5. Minna

  Onnenkyyneleet silmissä täällä yritän saada kirjaimista selvää 🙂 Ihanaa! Kertakaikkisen ihanaa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s