Erityislapsillakin on oikeus näkyä ja kuulua

Kirjoittaja: Pia Lemmetty

Vietämme pian lasten oikeuksien päivää. Tänä vuona teemana on erityisesti vammaisten lasten oikeudet. Tähän liittyen haluaisin nostaa kaikkien ajatuksiin asian, joka koskettaa monia ja on aina ajankohtainen.

Erityislapsen kanssa liikkuminen julkisilla paikoilla on joskus haastavaa. Haasteita saattaa tulla käytännön asioista, kuten vaikka kynnyksistä, portaista, kovista äänistä tai liian kirkkaista valoista. Suurin haaste kuitenkin ovat ne ihmiset, jotka käytöksellään – tahallisesti tai tahattomasti – luovat pahaa mieltä ja vaikeuttavat asioita entisestään.

Olen viime päivinä seurannut keskustelua, jossa lukuisat erityislasten vanhemmat kertovat kokemuksistaan. Tuijottaminen, kuiskuttelu ja arvostelu ovat arkipäivää.

Kun lapsi saa holtittoman raivarin ruokakaupan kassajonossa tai alkaa yhtäkkiä kiljua vailla muille näkyvää syytä kahvilassa, ei kyse ehkä olekaan siitä että lapsi olisi pilalle hemmoteltu tai vanhempi ei uskaltaisi pitää häntä kurissa. Lapsen vanhempi yrittää suoriutua arkisista askareista, totuttaa lasta normaaleihin, kodin ulkopuolella tapahtuviin tilanteisiin ja mahdollisesti vielä tasapainoilla sisarustenkin kanssa: siinä tilanteessa paheksuva katse tai vähän paremmin asioista tietävän ”ammattikasvattajan” tarjoamat neuvot voivat satuttaa kovasti. Lapsella voi olla vamma tai sairaus, joka ei näy ulospäin. Lapsi voi pelätä jotain tiettyä ääntä tai hänellä ei välttämättä ole kykyä ilmaista itseään tavisihmisen lailla.

Oma lapseni on vaikeasti liikuntavammainen ja hän kulkee paikasta toiseen pyörätuolilla. Monesti pienet lapset suorastaan ihailevat hänen menopelejään; varsinkin sähkäri on aiheuttanut jopa kateutta. Lapset katsovat ja haluavat tietää – se on aivan normaalia. Eniten pahaa mieltä aiheuttavat ne vanhemmat, jotka tekevät kaikkensa, jotta lapsensa eivät edes huomaisi pyörätuolissa kulkevaa ikätoveriaan. Jos lapset halutaan kasvattaa ymmärtämään, että erilaisuus on osa elämää, on heille tarjottava tietoa ja vastauksia kysymyksiin.

Vanhempien – ja myös lasten – kannalta kiusallista on myös lässyttäminen, huutaminen ja alentuvasti puhuminen. Sietämätöntä on myös se, että lapsen läsnä ollessa hänestä puhutaan kolmannessa persoonassa hänen ylitse.

En tiedä, onko liikaa pyydetty, että ihmiset suhtautuisivat kanssaihmisiinsä tasa-arvoisesti ja avarakatseisesti. Facebookissa liikkui juuri ketju, jossa suomalaisäidit haukkuivat ”rumia lapsia”. Tällaisen ketjun perustajien kaltaisilta ihmisiltä on ehkä kohtuutonta odottaa ymmärtämystä ennen kuin puhkaisevat kuplan ympäriltänsä. Sitä odotellessa me muut voimme kuitenkin yrittää parhaamme ja muistaa, että kaikki elämässä ei ole aina niin suoraviivaista kuin ehkä ensin saattaa kuvitella. Normaalin ulkokuoren alla saattaa olla vaikea sairaus tai vamma, ja vammaisen ulkokuoren alla saattaa asua ihan normaalisti ajatteleva ja tunteva ihminen. Seuraava pyörätuolin avukseen saava ihminen saattaa olla kuka tahansa meistä.

Mainokset

3 kommenttia

Kategoria(t): Pia

3 responses to “Erityislapsillakin on oikeus näkyä ja kuulua

 1. Tiina Pesonen

  Hyvä kirjoitus, veti ihan hiljaiseksi. Näin me ihmiset ollaan ajattelemattomia. Toivottavasti itse osaisi opettaa omat lapsensa hyväksymään ja arvostamaan erilaisuutta. Voimia kaikille arjen sankareille. ❤

 2. Mia Hällfors

  Hieno kirjoitus ja koskee läheltä ❤

 3. Tarja

  Hienosti kerroit asiasta 🙂 Koskee läheltä sillä erityiseni täyttää pian 23 v. ja samoja tuntemuksia ollaan käyty läpi.
  Nykyään en enää edes huomaa jos joku tuijottaa tai yrittää olla huomaamatta meitä.
  Olen niin onnellinen lapsistani ja erityisen onnellinen nuorimpien sisarusten asenteista. He ovat kasvaneet siskonsa kanssa ja oppineet suvaitsemaan ihan aikuisten oikeasti erilaisuutta sillä pikkusisko ihmetteli kuullessaan erityinen sanan. ”No mitä erityistä siinä nyt on? se on vaan sellainen ja mä olen tällainen”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s