Tykkään susta niin, että halkeen

Kirjoittaja: Pia Lemmetty

Katson nukkuvaa tyttöä. Hän puristaa Nasua tiukasti itseään vasten, silmilleen hän on vetänyt silmälaput kuin kunnon primadonna ainakin. Nasun ja tytön lisäksi sängyssä on muotisuunnittelijan luonnoslehtiö, änkkäreitä ja monia muita aarteita. Tyttö näyttää levolliselta ja onnelliselta. Katson lastani ja mietin Juha Tapion laulun sanoin: tykkään susta niin, että halkeen.

Välillä on tuntunut siltä, että halkeaminen on lähellä mutta ei tykkäämisestä, vaan ihan kaikesta muusta. Toki rakkaus lapseen on ollut aina, mutta kaikki muu matkan varrella on ravistellut päätä ja koetellut jaksamista. Ihan ensin tuli kaikki se pelko ja epätietoisuus, mikä vakavaan sairauteen liittyy. Sitten tulivat ne omat unelmat. Tai ei unelmat, mutta ne jutut, joista puhutaan jo viinilasien ääressä ennen kuin lapsi on edes syntynyt: tyttö menee balettiin, ratsastustunneille ja talvella mennään yhdessä luistelemaan. Minun tyttöni meneekin ratsastusterapiaan ja sähkärisalibandyyn. Ei hän koe kuitenkaan jäävänsä paitsi, ne ovat hänen juttujaan. Olen ymmärtänyt, että ei hän jää paitsi muusta kuin äidin hänen puolestaan tehneistä suunnitelmista.

Halkeaminen on ollut lähellä myös byrokratian ja ajankäytön suhteen. Soisin jokaiselle erityislapsen äidille muutaman ylimääräisen tunnin jokaiseen vuorokauteen. Lapsen syntyessä vanhemmat ovat usein nousukiidossa työpaikoillaan, asuntolaina on suuri ja menoja riittää muutenkin. Omaishoidon tuella ei lainaa juuri lyhennetä. Sitä pitäisi olla äiti, asianhoitaja, omaishoitaja, vaimo ja asiantuntija omassa ammatissaan samassa paketissa. Kun lapsi vielä vaatii öisinkin hoitoa, saa käsite ruuhkavuosista ihan uuden merkityksen.

Paitsi haljeta, olen ollut hajota atomeiksi taistelussa byrokratian rattaita vastaan: on hakemuksia, lausuntoja, kokouksia, todistuksia ja lomakkeita. Halusin tyttärelleni vapaa-ajan avustajan, jotta hän voisi osallistua ikätovereidensa kanssa harrastuksiin ja muihin menoihin. Kirjoitin kahden ja puolen vuoden aikana seitsemän hakemusta ja valitusta, aina korkeimpaan hallinto-oikeuteen saakka. Viimein sitkeyteni palkittiin, ja saimme myönteisen päätöksen. Joulukuun alusta tyttärelläni on oikeus vapaa-ajan avustajaan 40 tuntia kuukaudessa. Istuin Fazerin kahviossa työasioita kirjoittelemassa, kun sosiaalityöntekijä soitti ja kertoi uutisen. Hyppäsin pystyyn ja vain vaivoin osasin olla kiljumatta riemusta.

En tiedä, miltä elämämme näyttää ulkopuolisen silmissä. Lähes neljä vuotta sitten, kun saimme kuulla diagnoosista, olin aivan varma, etten olisi enää koskaan onnellinen. Silloin joku sanoi, että kyllä elämästänne tulee hyvää, siitä tulee vaan teidän näköistänne. En uskonut. Olisi kannattanut uskoa, sillä nyt, kun katson nukkuvaa tyttöäni mietin, kuinka hyvin meillä onkaan asiat. Toki antaisin mitä vaan, että hänen lihaksensa vahvistuisivat, mutta samaan aikaan mietin, että asiat voisivat olla paljon huonommin. Tyttö on tullut äitiinsä, eikä hän ainakaan helpolla tule luovuttamaan.

peppi

Mainokset

1 kommentti

Kategoria(t): Pia

One response to “Tykkään susta niin, että halkeen

  1. Jelena

    Kiitos,Pia, että ajatelit paitsi oma perheen haasteista muista ihmista. kiitos, että ajatelit ulkomalaisista.asun Suomessa 11v,käisin kovasti,että ulkomalainen suomalaisten silmissä vaalehtelija. sen takia sain sokeri tauti ja ihotauti,kun lääkäri ei uskonut mulle. ja minä olen aikuinen,mun kielitaso on hyvä. eräs kerta minä ja tytäreni uhkasimme tehdä ryhmäitsemurha,koska 2v.tyttäreni ei voi saada apua lääkäreiltä.vain sen jalkeen hän sai apua.
    nyt olin sairaslomalla 2vikkoa,koska töissä kiusatetaan.olen hyvää työntekijä,mutta ulkomalaista usein ei katsotaan ihmisena. onneksi mulla määräaikainen sopimus ja pian se on ohi.teoriassa on esimiehet ja luottomiehet, mutta usein tämä systemi ei toimi.
    kiitos,että ajatelet ihmista.onnea sulle ja perhesi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s