Vaikuttamaan isät ja äidit: Millainen uuden lastensairaalan pitäisi olla?

Kirjoittaja: Janet Grundström

Leijonaemot ry toimii vanhempainraadin koordinaattorina Uuden Lastensairaala 2017 -hankkeessa. Olen sen tiimoilta kuullut satojen vanhempien kommentteja siitä, mitä uudessa lastensairaalassa tulisi olla, sekä minkä huonojen käytäntöjen ei toivota siirtyvän vanhasta sairaalasta uuteen rakennukseen.

Viime syksynä olin lähdössä vetämään infoiltaa, jossa aiheena oli Uusi Lastensairaala. Koska järjestimme tapahtuman Lastenklinikan ja Munuais- ja maksaliiton kanssa yhteistyössä, olimme sopineet, että minä pidän aloituspuheenvuoron tapahtumassa. Ennen lähtöäni kysyin 13-vuotiaalta pojaltani, mitä terveisiä hänellä on sairaalan suunnittelijoille. Vastausta ei tarvinnut kauan miettiä: ”Äiti, musta on kaikkein tärkeintä se, että sä tai iskä voitte olla siellä yötä, ettei mun tartte jäädä yksin. Niin ja se kanssa, että mun pyörätuoli mahtuisi sinne huoneeseen.” Todellakin, nämä ovat asioita, joita poikani ja minä itse pidämme kaikkein tärkeimpinä. Lapsella tulee olla oikeus vanhemman läsnäoloon ja onneksi nyt suunnitellussa lastensairaalahankkeessa tätä asiaa pidetään tärkeänä. Itselläni lista halutuista muutoksista on pidempi, mutta silti vaatimaton. Perusasioita, joiden pitäisi olla itsestäänselvyyksiä, ovat mm. oma WC, tilaa liikkua myös apuvälineiden kanssa ja esteettömät tilat. Toivoisin myös, että hygienia-asiat huomioitaisiin hyvin, ettei oven kahvoista ja muista tartu mukaan uusia bakteereita kotiin vietäväksi.

Lastenklinikan Uuden lastensairaalan toiminnallisen suunnittelun projektiryhmä on pyytänyt Aalto-yliopiston opiskelijoita mukaan asiakkaiden näkökulman selvittämiseen. He tekevät parhaillaan ryhmätöitä käyttäjälähtöisen suunnittelun kurssilla ja keräävät tietoja potilaiden ja heidän vanhempiensa sairaalakokemuksista. On hienoa, että suunnitteluvaiheessa kerätään tietoa todellisilta asiantuntijoilta eli perheiltä, jotka käyttävät sairaalaa.

Meidänkin perheessämme kävi yksi opiskelija haastattelemassa. Ensin hän kyseli pojaltani, joka osasi hyvin kertoa, mitä nuori toivoo uudelta lastensairaalalta. Ensimmäinen toive oli tietenkin tuo tuttu, että vanhemmat saavat olla mukana koko ajan. Sairaalan ulkonäöstä oli kommentti, että sairaalan ei tarvitsisi näyttää niin sairaalalta. Sen pitäisi olla iso ja tilava, jotta myös sähköpyörätuolilla mahtuisi hyvin sisälle ja liikkumaan käytävillä. Lisäksi joka osastolla pitäisi olla kunnon nettiyhteys ja sairaalan ruoka voisi olla parempaa. Poikani haastattelun jälkeen opiskelija kysyi minun toiveitani. Myöhemmin myös mieheni tuli kotiin ja opiskelija pääsi haastattelemaan myös häntä. Itse olin yllättänyt siitä, mitä mieheni vastasi kysymykseen, mitä toiveita isällä on. Mieheni vastasi: ”Se, että myös isää huomioitaisiin ja tuettaisiin sairaalassa. Kun vastasyntynyt kahden pisteen poikamme vietiin teho-osastolle ja vaimoni joutui kiireelliseen leikkaukseen kohdunseinämän repeämän vuoksi, minut jätettiin täysin yksin. Kukaan ei tullut sanomaan minne minun pitäisi mennä. Istuin kaksi tuntia autossa itkemässä – päivänä, jonka piti olla elämäni onnellisin päivä. Peläten, että lapseni syntymäpäivänä menetän sekä poikani että vaimoni.”

Olen matkan varrella kuullut paljon toiveita sairaalan suhteen, mutta suurin osa toiveista on tullut lapsipotilailta ja heidän äideiltään. Olisi hienoa saada toiveita myös isiltä. On tärkeää, että uuden lastensairaalan suunnittelussa myös isät saisivat äänensä kuuluviin.

Onneksi nyt on väyliä vaikuttaa, niin lapsilla, isillä ja äideilläkin! Yksi käynnissä olevista vaikuttamisväylistä on Lastenklinikan Uuden Lastensairaalan toiminnallisen suunnittelun projektiryhmän ja Leijonaemojen organisoima Vanhempainraati-tutkimus. Vanhempainraadin tarkoituksena on saada vanhempien ääni kuuluviin ja kartoittaa juuri ne kaikkein tärkeimmät ja merkityksellisimmät asiat, jotka uudessa sairaalassa on kriittistä saada kuntoon. Tulokset jaetaan suoraan niin arkkitehdeille, uuden sairaalan suunnitteluryhmille kuin henkilökunnallekin.

Vanhempainraati käynnistyi ennen joulua, jolloin pyysimme joukon Lastenklinikan ja Lastenlinnan potilaiden vanhempia mukaan verkkokeskusteluun. Kahdessa ryhmässä yhteensä 24 vanhempaa eri puolilta Suomea kertoivat kokemuksiaan ja näkemyksiään nykyisestä toiminnasta ja toiveitaan uudesta sairaalasta. Keskusteluissa käytiin läpi paljon erilaisia asioita liittyen tilatoiveisiin, hoitokäytäntöihin, sairaalassa viihtymiseen, vanhempien jaksamiseen jne. Annettiinpa vanhemmille lopussa taikasauvakin, jolla he saivat taikoa juuri sellaisen uuden sairaalan lapsille ja nuorille kuin he ansaitsevatkin!

Vanhempien toiveiden kartoittaminen jatkuu nyt kyselyllä, joka on laadittu ryhmäkeskustelujen pohjalta. Kyselyn avulla on mahdollista osallistuttaa laajempi joukko vanhempia antamaan mielipiteensä ja toiveensa Uudesta Lastensairaalasta. Nyt on siis mahdollisuus vaikuttaa!

Kysely on avoinna 23. helmikuuta saakka ja siihen voivat vastata niin pitkäaikaissairaiden lasten vanhemmat kuin satunnaisesti lastensairaalan palveluita käyttäneet perheet. Kyselyyn pääset tästä:  http://www.uls.fi/kysely

Vanhempainraati-tutkimuksen toteuttaa Kopla Helsinki, joka on asiakkaiden (tässä tapauksessa pienten potilaiden ja heidän vanhempien) osallistamiseen ja siitä kumpuavan asiakasymmärryksen hyödyntämiseen keskittynyt toimisto Helsingissä (www.kopla.fi). Koplan missio on tehdä asioita, joilla on aidosti merkitystä. Osallistuminen Uusi Lastensairaala -projektiin on ollut juuri sitä. Kopla halusikin välittää jo tässä vaiheessa suuret kiitokset tutkimukseen osallistuneille ja osallistuville vanhemmille. Ja kertoa, miten hienoa on ollut olla mukana auttamassa ja viemässä vanhempien tärkeitä viestejä eteenpäin. Nyt on mahdollisuus vaikuttaa.

 

Kuva

 

Mainokset

1 kommentti

Kategoria(t): Janet

One response to “Vaikuttamaan isät ja äidit: Millainen uuden lastensairaalan pitäisi olla?

  1. Toivottavasti lasten ja heidän vanhempiensa ääni kuuluu, ja etenkin näkyy vielä uuden sairaalan valmistuessakin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s