Miksi Leijonapartiota tarvitaan?

Kirjoittaja: Pia Lemmetty

Kun yksinhuoltajaäidin toinen lapsi sairastuu äkillisesti ja joutuu viettämään pitkiä aikoja sairaalassa, on tilanne haastava: myös toinen lapsi tarvitsee vanhempaa, mutta äiti ei voi olla kahdessa paikassa yhtä aikaa. Äiti tarvitsee lastenhoitoapua. Kun monilapsisen perheen äiti on valvonut viikon lapsensa hengityslaitetta valvoen, tarvitsee hän unta ja perheen jääkaappi täydennystä. Kun itse masennukseen sairastanut monivammaisen lapsen äiti ei osaa eikä pysty kuvailemaan tilannetta riittävän analyyttisesti, tarvitsee hän apua apuhakemuksen täyttämisessä. Kun vammaisen lapsen äiti sairastuu ja joutuu itse leikkaukseen (kyllä, sekin on mahdollista), eikä hän voi nostaa lastaan, tarvitsee hän apua oikeastaan aivan kaikessa.

Leijonapartio tarjoaa apua silloin, kun sitä tarvitaan. Leijonapartio muodostuu vapaaehtoisista auttajista, monet heistä Leijonaemoja, jotka auttavat oman osaamisensa ja jaksamisensa mukaan. Toimintaan on osallistunut myös lakimies, hänkin Leijonaemo. Leijonapartion toimintaa koordinoi Leijonaemot ry. Leijonapartio voi reagoida nopeasti ja tehdä niitä asioita, joista on eniten hyötyä.

Miksi Leijonapartiota tarvitaan? Kunnilla on palveluita, mutta niitä harvemmin tarjotaan pyytämättä, ja niiden pyytäminen puolestaan on hyvin byrokraattista. Harva kriisin keskellä oleva edes tietää, mistä apua pitäisi lähteä hakemaan. Avun järjestymiseen voi mennä pitkä aika ja toisaalta on myös useita kuntia, joissa apua ei ole tarjolla kaikille tarvitseville.

Joskus avun ei tarvitse olla suurta. Pelkästään se, että joku kuuntelee saattaa riittää. Toisaalta yhdet kunnolla nukutut yöunet voivat vaikuttaa äidin jaksamiseen merkittävästi. Hakemusten täyttäminen on hankalaa, vaikka hakija olisi korkeasti koulutettu ja kirjoitustaito hyvin hallussa. Se on täyttä tuskaa heille, joilla on itsellään masennusta, kielivaikeuksia tai jotka eivät ole tottuneet kirjoittamaan. Leijonapartio on auttanut lukuisia perheitä hakemusten täyttämisessä. Kuntoutus- tai palveluohjaaja on se henkilö, jonka tehtäviin neuvonta kuuluisi. Kuvaavaa on, että Leijonapartion toiminnan aikana autettiin yli 50 perhettä, mutta vanhemmista suurin osa ei ollut kuullutkaan tällaisista henkilöistä.

Leijonapartio toimi noin vuoden Tukilinjalta saadun rahoituksen turvin. Saadun palautteen ja vapaaehtoisten kokemuksien mukaan Leijonapartion toiminta on koettu todella hyödylliseksi. Partion toiminta on ollut tauolla tammikuun alusta lähtien rahoituksen puutteesta johtuen. RAY ei voi rahoittaa toimintaa, koska lähtökohtaisesti Leijonapartion kautta tehtävät asiat kuuluvat kunnille.

Haluan tämän kirjoituksen myötä heittää pallon ilmaan ja kysyä, kuka ottaa kopin? Kunnat supistavat palveluitaan, RAY ei voi toimia sääntöjensä vastaisesti eivätkä vapaaehtoiset voi toimia ilman koordinointia ja omaa tukiverkostoaan. Onko meillä todella varaa jättää apua eniten tarvitsevat oman onnensa nojaan? Näin ainakin tuotetaan ennestään kuormitetulle Lastensuojelulle lisää töitä ja Kelalle lisää korvattavia masennuslääkereseptejä. Leijonaemot ry:llä on valmis toimintamalli, joukko upeita vapaaehtoisia ja ennen kaikkea valtava tahtotila auttaa. Miten sen toteutamme?

Jos haluat tukea Leijonapartiota, ota yhteyttä toimisto@leijonaemot.fi.

Kuva

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Pia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s