Miksei asioita voisi tehdä kerralla oikein?

Kirjoittaja: Pia Lemmetty

Erityislapsiperheen ja vammaisen ihmisen elämään tuntuu kuuluvan sana taistelu. Myös valittaminen, odottaminen, turhautuminen ja hylkääminen ovat sanoja, jotka tulevat vastaan valitettavan usein vertaistapaamisissa ja nettikirjoituksissa.

Kaikki tietävät, että resurssit ovat niukkoja – tai niitä ei ole. Suomen taloudella menee huonosti ja veroeurot käyvät vähiin. Aika toivotonta.

Olen useamman vuoden seurannut monien eri erityislapsiperheitä tukemaan kehitetyn tahon toimintaa. Yksi asia, joka mieleeni tulee kerta kerran, vuosi vuoden jälkeen on se, että asioita tehostetaan, resursseja leikataan, mutta miksei kukaan puhu siitä, että keskityttäisiin tekemään asiat kerralla oikein? Usein tuntuu siltä, että eri toimijat eivät puhu samaa kieltä ja säästämisen piikkiin voidaan niputtaa niin virheet kuin välinpitämättömyys.

Tyttäreni odotti uutta seisomatelinettä noin puoli vuotta. Suihkutuolin saamiseen meni vuosi. Asiat tapahtuivat lopulta, mutta kuinka paljon resursseja tuhlaantui siihen, että useampi taho selvitti missä nämä apuvälineet ovat? Kun seisomateline viimein saapui, oli se rikki: tuolissa oli yhä kiinni lappu: ”odottaa huoltoa”. Tilattiin uusi huolto, uusi kuljetus – ja taas odotetaan.

Pienen liikuntavammaisen lapsen yksinhuoltajaäiti sai kielteisen päätöksen kuljetushakemukseen. Perhe ei pääse harrastamaan tai vertaistapaamisiin. Jotta vammaisperhe voi saada kuljetuspalvelua vapaa-ajalle, on heidän perusteltava tarkkaan, minne ja milloin haluavat matkustaa. Eikö lähtökohtainen olettamus pitäisi olla, että jokaisella on oikeus harrastaa ja poistua kotoa? Eikö siinä tuhlata jälleen resursseja, kun hylätään, valitetaan, päätetään, perustellaan? Eikö olisi selkeämpää noudattaa lakia ja säästää ihmiset väsyttävältä valittamiselta?

Helsingin Sanomat (22.9.) uutisoi epilepsiaa sairastavan kuulovammaisen helsinkiläistytön päiväkotiongelmista. Eikö olisi kaupungilta järkevämpää hoitaa asia kuntoon, jotta lapsen vanhemmat pääsisivät opiskelemaan ja töihin, veroja maksamaan?

Yrittäjänä ymmärrän, että rahaa ei tule tyhjästä. Sitä en voi kuitenkaan ymmärtää, että säästötoimenpiteet tehdään lyhytnäköisesti ja huonosti tehtyä suunnittelua ja työtä perustellaan säästämisellä. Vaikeinakin aikoina pitäisi sijoittaa sinne, missä on menestymisen ja paremman huomisen mahdollisuus. Lasten ja perheiden hyvinvointi on avain tulevaisuuden menestykselle. Siitä tinkiminen on lähtölaskenta pitkään alamäkeen.

Pia Lemmetty
Leijonaemot ry, puheenjohtaja

Mainokset

1 kommentti

Kategoria(t): Pia

One response to “Miksei asioita voisi tehdä kerralla oikein?

  1. Minulla on uusi blogi osoitteessa http://www.tikruoravan.blogspot.fi ja siellä on tarkoitus omasta elämästäni säännöllisesti ja usein kirjoitella. Tervetuloa lukemaan ja seuraamaan sitä blogia. Siellä voi nähdä sitä lukemalla, mitä minulle kuuluu nykyään.

    Tämä tulee olemaan pysyvä blogi, jota en tule poistamaan ja jos minun kuulumisia lukea haluatte niin siinä on sellainen kohta mistä voi tilata blogitekstit esim omalle sähköpostillenne ja muutenkin tutustukaa blogiini ja seuratkaa sitä.

    t. Henna

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s