VETOOMUS ERITYISLAPSENVAHTIPALVELUN eli ELVA -tuen SÄILYTTÄMISEKSI

Tiistaina 2.12.2014 sosiaali- ja terveyslautakunnan kokouksessa on esityslistalla “Vammaistyön käyttösuunnitelmaehdotus 2015”, joka pitää sisällään mm. säästötoimia, jotka koskettavat perheitä, joissa on vammainen lapsi. Näistä erityislapsenvahtipalvelu, 10 tuntia kuukaudessa, maksimissaan 10,44€/h, on sitä saaville todella merkittävä tuki arjessa jaksamiseen. Vammaistyön johtajan Tuula Poikosen mukaan puhutaan noin 150 000€ määrärahasta. Pikainen laskutoimitus osoittaa, että asia koskee noin 120 perhettä.

Perheissä, joissa on useampi lapsi, yrittäjyyttä, vanhempi on yksinhuoltaja tai perhe on vailla muuta tukiverkkoa, tämä 10 tuntia kuukaudessa on se tuki, joka auttaa jaksamaan arjen keskellä. Kaikissa perheissä, joita tuki koskee, lapsi on vaikeavammainen ja hoidollisuus on merkittävä – tukea on myönnetty vain, mikäli perhe saa omaishoidontukea ja lapsesta maksetaan alle 16-vuotiaan korotettua tai ylintä vammaistukea. Näennäisen säästön sijaan kustannukset siirtynevät lastensuojelun, varhaisen tuen ja palvelusetelien myötä täysiin uusiin, suurempiin summiin. Sitä ei Helsingin kaupunki tällä varmasti tavoittele.

Erityislapsiperheet ovat tiukoilla myös taloudellisesti ja tarvitsevat tukea. Perhe, joka saa kuukaudessa omaishoidontuen vapaina kolmen à 6 tunnin pätkän lisäksi tämän ELVA-tuen, menettäisi tuen loppumisen myötä 28 vapaatunnistaan siis hyvin merkittävän osan. Mitä tämä säästö tarkoittaisi perheiden kohdalla? Mitkä ovat ne lisäkustannukset, jotka aiheutuvat perheille tämän kaupungille tulevan näennäisen säästön vuoksi, kun perhe on ELVA-tuen avulla pystynyt tekemään ja osallistumaan tai ihan vain hetken huilaamaan, jotta jaksaa? Vanhemmat voivat joustavasti palkata vaikka joka kerta eri hoitajan, omien tarpeiden mukaisesti.

Omaishoitajan jaksaminen, apteekissa käynti kun lapsi on sairas, lapsen itsenäistymisen harjoittelu, asioiden hoitaminen kun lasta ei voi ottaa mukaan, lapsen (myös terveen sisaruksen) harrastuksiin osallistuminen, perheen sisarusten huomioiminen ja heidän aikansa vanhemman kanssa, kun erityislapsi on ELVA -tuen mahdollistamana hoitajan kanssa esim. retkellä, ovat esimerkkejä siitä, mitä ELVA -tuki mahdollistaa. Erityislapsenvahtipalvelun, ELVA –tuen, lopettaminen, evääminen, rajaaminen, tehostaminen vie pois paljon enemmän kuin 104,44€/kuukaudessa. Paljon enemmän!

ERITYISLAPSENVAHTIPALVELU TÄYTYY SÄILYTTÄÄ ENNALLAAN eli kaikilla niillä perheillä, joissa saadaan omaishoidontukea ja alle 16-vuotiaan Kelan korotettua tai ylintä vammaistukea!

Helsingin Leijonaemot

Mainokset

3 kommenttia

Kategoria(t): Leijonaemot ry

3 responses to “VETOOMUS ERITYISLAPSENVAHTIPALVELUN eli ELVA -tuen SÄILYTTÄMISEKSI

 1. Petri Virolainen

  Guggenheimista luopumalla voisi perua aika monta ryöstöä vammaisilta. Nythän pelkästään finalistien palkkioihin palaa tuohta. 100000 eoroa voittajalle ja 55000 lopuille viidelle.

  Kaupungin kukkarolla käy lopulta myös koko Guggenheim-säätiö lisenssimaksuina. Tähän kaikkeen on näköjään rahat vammaisilta otettava. Luulevat kai, ettei heidän etuaan valvo kukaan.

  Onpahan säästöjä napsittu tätäkin julmemmilla keinoilla. Yksi vaikeavammainen ystäväni pakotettiin katkaisemaan ystävyytemme, koska ryhmäkodin johto päätti kieltää yhteydenpidon yksikön ulkopuolelle.

  Yritimme tavata toisiamme salaa päivätoimintakeskuksessa. Kun ystävyytemme ei ollutkaan katkennut kiellosta huolimatta, tuo ystäväni otettiin kokonaan pois päivätoiminnasta. Silloin tein radikaalin ratkaisun vain ja ainoastaan tuon ystäväni parhaaksi. Estin fb-profiilini näkymisen hänelle, ettei hän masentuisi näheessään sen, koska henkilökunta käskisi kuitenkin poistamaan minut ja kaikki muutkin kaveit Facesta.

 2. Niin ja onhan varaa myös Talmivaaran kustannuksiin, johon varmasti on rahat siepattu meiltä Vammaisilta, Rauhoitetuilta Turkiseläimiltä, jotka Turkistarhojen Asukkaista poiketen, osaamme jopa kolmivuotiaina, syödä se kaurapuuro ihan itse, kuten ”taviskolmivuotiaatkin,” vaikka menneiden aikojen Lastenosastolla, toisin kuviteltiinkin, eli Täti se syötti puurot sänkyyn! Ja eiköhän voisi kieltää Ryhmäkodin Henkilöstöltä yhteydenpito omiin Siippoihinsa, niin ehk miettisivät, kannattiko kieltää Asukkailta yhteydenpito ulkopuoliseen maailmaan!

 3. 1000 kilometriä kolmepyöräisellä Keravalta Ouluun tuotti tulosta ja mursi vammaisten ja vammattomien välisiä muureja. Myös tuo aiemmassa kommentissani mainitsemani ryhmäkodin henkilökunta teki Oulun reissua maikkarin sivuilta ja 10-uutisista seurattuaan u-käännöksen ja sallii ulkopuolisten vierailut. Kävin siellä maanantaina 22.6.2015. Kyllä ystäväni piristyi välittömästi, kun minullakin on nyt lupa vierailla tuossa paikassa. Oulun reissullani mukana ollut Ville Villikarju oli kyllä jo valmistautumassa käyttämään torahampaitaan kyseisen ryhmäkodin johtajaan, jos vaikeavammaisten oikeus ystäviin ei muuten olisi toteutunut.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s