Perheen ja työn yhdistäminen erityislapsiperheessä

Kirjoittaja: Janet Grundström

Perheen ja työn yhdistäminen erityislapsiperheessä on haastavaa ja vanhempien on oltava organisoinnin mestareita, jotta yhdistämisen saa onnistumaan. Selvitin Leijonaemot ry:n jäseniltä erään kyselyn yhteydessä, ovatko he joutuneet luopumaan töistä lapsen sairauden vuoksi. Saimme jäseniltämme yli 200 vastausta. Vastaajista 24 % oli joutunut luopumaan työstä kokonaan, 40 % oli joutunut osittain luopumaan työstään ja 13 % oli joutunut vaihtamaan ammattiaan. Vain 23 % vastaajista oli palannut omaan työhönsä.

Kun oma äitiyslomani päättyi, oli aika palata töihin. Vaikeasti vammaiselle lapselle ei kuitenkaan löytynyt hoitopaikkaa. Kunta ehdotti, että jäisin kotiin hoitamaan lasta. Elettiin vuotta 2001. Silloin kunnan sosiaalityöntekijä valehteli, että minulla ei ole oikeutta omaishoidontukeen, koska minun oli mahdollisuus saada kotihoidontukea alle 3-vuotiaan lapsen kotihoidosta. Olin silloin niin väsynyt ja tuore erityislapsen vanhempi, etten tiennyt, että omaishoidonlaki ei tunne ikärajoja. Eihän se ollut minun valintani jäädä kotiin, vaan kunnan.

Koska rahaa tarvittiin elämiseen kotihoidontukea enemmän, ryhdyin yksityiseksi perhepäivähoitajaksi. Tämä sopi silloiseen elämäntilanteeseemme hyvin: lapsi sai kavereita ja terveen lapsen mallin kotiin ja minä sain työtä. Poikamme aloitettua esikoulun lopetin perhepäivähoitajan työni. Pojalle oli tulossa isot leikkaukset ja hän tarvitsi hoitoa paljon enemmän kuin aikaisemmin. Esikoulustakin tuli yhtäjaksoista poissaoloa yli kolme kuukautta. Onneksi sain jo silloin omaishoidontukea.

Monelle työn aloittaminen on ylivoimaista. Kun on pitkään ollut kotona, alkaa uskoa siihen, että lapsi ei pärjää kenenkään muun kuin oman vanhempansa hoidossa. Alussa se varmasti niin onkin, mutta ajan myötä tilanne usein helpottuu ja työn tekeminen olisi mahdollista.

Erityislapsiperheet tarvitsisivat tukea, jotta perheen vanhemmat voisivat tehdä töitä, maksaa veroja ja kerryttää eläkettään. Liian moni vanhempi jää tuloloukkuun vuosikausiksi, kun erityislapsi ei saa tarvittavia tukimuotoja. Työn tekeminen varmasti mahdollistuisi, jos lapsi saisi henkilökohtaisen avustajan päiväkotiin tai kouluun, mikäli lääkäri katsoisi, että lapsi sellaisen tarvitsee. Vammaispalvelun palvelusuunnitelmassa pitäisi myös olla suunnitelma siitä, miten lapsen hoito toteutetaan silloin, kun lapsi ei äkillisen sairastumisen vuoksi voikaan mennä päiväkotiin tai kouluun. Toki useimpien työehtosopimusten mukaisesti vanhempi voi jäädä hoitamaan alle 10-vuotiasta äkillisesti sairastunutta lastaan kolmeksi päiväksi. Erityislapsi sairastaa usein pidempää kuin tuon kolme päivää. Entä sitten, kun lapsi täyttää 10 vuotta? Vammainen tai pitkäaikaisesti sairas yli 10-vuotias lapsi ei pärjää kotona yksin edes terveenä. Tällöin vanhempi joutuu olemaan palkatta pois työstään. Jos lapsi sairastaa kaksi viikkoa, saa vanhempi vain puolen kuun palkan. Kuka ihmeessä tulee toimeen puolella palkalla? Moni vanhempi on saanut lapsen sairastamisen vuoksi potkut tai vaihtoehtoisesti vanhemmat vuorottelevat työn tekemisessä, mikä takaa sen, että kotona lasta hoitamassa on aina jompikumpi vanhempi.

Mikä auttaisi yhdistämään työn ja perheen erityislapsiperheissä?

Omalla kohdallani nykyinen työni ei olisi mahdollista, ellen voisi tehdä sitä etänä ja välillä hyvinkin joustavin työajoin. Olen siis aina kotona ottamassa pojan vastaan koulusta ja pojan sairastuessa pystyn ainakin osittain tekemään ne kaikkein kiireisimmät työt.

Erityislapsen kanssa on myös paljon poliklinikkakäyntejä. Voisiko niitä järjestää ilta-aikaan, jolloin vanhemman ei tarvitsisi olla pois töistä ja lapsikin saisi olla koulussa? Kunta voisi myös järjestää lapsen hoidon silloin kun lapsi sairastaa pidempää tai on yli 10-vuotias. Voisiko lapsen henkilökohtainen kouluavustaja tulla hoitamaan lasta kotiin sairaspäivinä?

Kun kysyin Leijonaemoilta, minkälainen työntekijä Leijonaemo eli erityislapsen vanhempi on, sain vastauksia, jotka allekirjoitan täysin: työntekijänä hän ei hätkähdä kriisejä, koska on tottunut paineeseen. Hän tulee hyvin toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Hän on organisoinnin mestari, empaattinen, joustava, ymmärtävä ja hyvä kuuntelija. Vastuuntuntoinen ja työnsä ilolla tekevä. Hän osaa olla kiitollinen siitä, että pystyy tekemään töitä ja saa töissä ajatukset pois raskaasta arjesta. Hän myös potee huonoa omaatuntoa siitä, että poissaoloja tulee paljon lapsen vuoksi. Mutta hän tekee tehokkaasti töitä, jotta hänen yksityiselämänsä vuoksi osa töistä ei jäisi tekemättä. Esimiehenä Leijonaemo ymmärtää, että jokaisella on elämässään asioita, jotka välillä vievät keskittymiskykyä muualle.

Kuka ihmeessä ei haluaisi palkata töihin erityislapsen vanhempaa näillä referensseillä?

Mainokset

4 kommenttia

Kategoria(t): Janet

4 responses to “Perheen ja työn yhdistäminen erityislapsiperheessä

  1. Mia Hällfors

    Osuva ja hieno kirjoitus ja kaikki nämä asiat pyörii myös monen erityislapsen vanhemman päässä.

  2. Vaikka tavislasten jo isoäiti-ikäisenä äitinä aavistelikin jotain kertomastasi, oli toi yhteenveto kyllä erittäin puhutteleva. Niin miksei todella työnantajat palkkaisi noilla meriiteillä paineenkestävää turhista nillittämätöntä ammattilaista.

  3. Monisairas, silti vielä töissä

    Erityislapsen vanhempi saattaa ymmärtää samanlaisia kriisejä kuin hänen kohdalleen on sattunut. Mutta olen itse kokenut, että hyvin toisenlaisessa elämäntilanteessa olevaa työtoveria hän ei kylläkään ymmärrä. Kriisejä on monenlaisia ja joskus jopa tuntuu, että erityislapsen vanhempaa kohdellaan ns. silkkihansikkain. Tämä on siis omaan kokemukseen perustuvaa tietoa.

  4. ..

    Itse olen joutunut tilanteeseen missä minut erityislapsen vanhempana halutaan ”savustaa” ulos työpaikaltani, mukaan lukien esimieheni. Onko kukaan muu erityislapsen vanhempi joutunut tällaiseen tilanteeseen vai satunko olemaan juuri siinä ainoassa suomen työpaikassa missä on oikeus työskennellä vain ”täydelliset perusterveet lapset omistavat vanhemmat”??

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s