Byrokratian ihmeellinen maailma

Kirjoittaja: Virve

Erityislapsellani alkaa nyt syksyllä eskari. Paikkakunnallani päätettiin alkuvuodesta, että pääsääntöisesti kaikki eskarilaiset siirtyvät uuteen, perustettavaan eskariin. Olisikohan heitä siellä noin 150 lasta. Asiaa pyöriteltiin hetki kunnan päätöksenteossa ja muutos varmistui kevään aikana. Tila oli tuolloin tiedossa, mutta käytännön järjestelyt ei. Tiloihin tehdään muutostyöt nyt kesän aikana, samoin liikennesuunnitelma laaditaan kesän aikana oppilastyönä. Varsinaista pihaa ei eskarin luona ole, vaan eskarilaiset kulkevat useaan eri ulkoilupisteeseen. Yhteen tulee jalkapallomaalit, toiseen keinu ja loput ovat kaupungin yleisiä leikkipuistoja. Voit uskoa, että tämä on jo herättänyt paljon keskustelua vanhempien keskuudessa.

Erityislapselleni neiti T:lle on lupailtu ryhmäavustajaa, joka nimitettäisiin vain hänen käyttöön. Alkukesästä kyselin tämän perään, niin kukaan ei vielä osannut minulle avustajaa nimetä. Muutama huoli on siis minulle herännyt koko eskarin aloituksesta ja päätin nyt heinäkuussa kirjoittaa kysymyslistan asiasta päättäville. Tasoltaan 1,5 vuotias lapsi, kun pistetään eskarimaailmaan, niin muutama ongelmahan siitä koituu.

Ja kaikki tämä touhu ärsyttää minua nykyään suuresti. Kun kaikesta joutuu yksin huolehtimaan ja vaatimaan. Ei ole olemassa mitään tahoa, joka kertoisi mitä sinun pitää ja mitä voit vaatia ja mistä. Vammaistuki, omaishoitajuus, pidennetty oppivelvollisuus, palvelusuunnitelma, eho, avustajat, vara-avustajat… Kaikki pitää selvittää itse. Mitä ne sisältävät, mihin on mahdollisuus. Esimerkiksi taannoin eräällä kelakyydillä taksikuski (joka on aikaisemmassa elämässään työskennellyt kouluissa erityislasten parissa) vinkkasi, että vaadi myös vara-avustajaa. Muutoin ei kukaan tuuraa avustajan sairastuessa. Ja minä kun kuvittelin, että sellainen tulisi automaattisesti. Yksittäin ripoteltuja tietoja siellä sun täällä. Toki iso apu näissä on esimerkiksi leijonaemojen keskustelupalstat, koska niistä näitä tietoja löytyy. Ensin vain täytyisi tietää, mitä kysyä.

Toinen esimerkki. Ystäväni toinen leijonaemo vinkkasi minulle, että saan liian pientä omaishoitajan palkkiota. Nyt minun täytyisi selvittää millä perusteilla saa mitäkin porrastettua tukea. Toki voin laittaa suoraan sähköpostia päättävälle taholle, mutta se ei yleensä riitä. Minun pitää osata itse vaatia ja perustella vaatimukseni.

Kolmas esimerkki on tietysti Kelan vammaistuki. Ennen tukihakemuksen vuosittaista lähettämistä minun pitää tutustua Kelan omaan ohjeistukseen vammaistuen myöntämisperusteista, jotta osaan perustella hakemukseni oikein. Ensimmäiset hakemukset tein ilman tätä ja silloin päätöksestä tuli väärä.

Neljäs esimerkki palaa takaisin eskariin. Minulle on sanottu, että on mahdollista saada vain ryhmäavustaja, joka nimetään neiti T:n käyttöön, kaikki avustajat kulkevat ryhmäavustaja nimekkeellä ja henkilökohtainen avustaja-nimekettä ei ole. Ja nyt olen kuullut usealta taholta huhuja, että henkilökohtainen avustaja on kuitenkin myönnetty päiväkotiin ja oli jo viime vuonnakin. Selvitä nyt sitäkin sitten taas.

Kaipaisin suunnattomasti yleistä tietopakettia näistä kaikista pykälineen ja koukeroineen. Tai edes jonkinlaista muistilistaa. Kuka, mitä, keneltä, hä?

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Virve

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s