Kun Kela kyykyttää

Kirjoittaja: Heidi Tujunen

Saatuamme erityislapsemme jouduin olemaan niin pitkään kallionkielekkeellä esittäen vahvaa, että lopulta murruin ja sairastuin syvään masennukseen. Jouduin sairauslomalle ja sitten kuntoutustuelle.

Kuntoutustukea haettiin työeläkeyhtiöstä. Joka vuosi uuden sairauslomatodistuksen saatuani, toimitan sen sinne. Ensimmäisen kuntoutustukipäätöksen saatuani Kela, tuo byrokratian piste iin päällä, ystävällisesti lähestyi minua kirjeellä, jossa oli jopa hakulomake mukana. ”Nyt kun saat kuntoutustukea, olet myös oikeutettu eläkkeeseen, jota voit hakea tällä lomakkeella”. Kiltisti täytin lomakkeen ja sain myöntävän päätöksen, jonka myötä sain uuden kirjeen lomakkeen kera. ”Nyt kun saat eläkettä, olet oikeutettu myös lapsikorotukseen, jota voit hakea tällä lomakkeella”. Jälleen täytin lomakkeen, lähetin sen ja sain myönteisen päätöksen. Pian sain uuden kirjeen. ”Nyt kun olet eläkeläinen, on teidän kannaltanne parempi hakea eläkkeensaajan asumistukea yleisen asumistuen sijaan, jota puolisosi saa”. Voi, miten ystävällinen laitos Kela onkaan! Tämäkin tieto olisi minulta jäänyt saamatta ilman tätä kirjettä! Täytin hakemuksen, yleinen asumistuki lakkautettiin ja aloin saada eläkkeensaajan asumistukea.

Menee vuosi, sitten toinen. Kelalta tulee ukaasi: ”Tietojemme mukaan sinulla on ollut palkkatuloja eläkeaikanasi, oikeutesi eläkkeeseen lopetetaan, jollet toimita heti vuodesta 2013 lähtien kuukausittaisia palkkakuittejasi”. Olen ymmälläni. Olen joutunut irtisanoutumaan työstäni jo kaksi vuotta sitten masennuksen vuoksi. Voisinpa tehdäkin töitä, enkä elää tukien varassa tehden kirjaa joka kuukausi sosiaalitoimelle siitä, mihin olen tukemme käyttänyt! Tästä seuraa viestien vaihtoa Kelan kanssa. Sen näkymättömän tyypin kanssa, joka lähettelee kirjeitä ja vastailee nettipalvelun viesteihin.

Onkin kyse omaishoidontuesta. Toimin vammaisten tyttärieni omaishoitajana. Palkkio, jonka saan korvauksena vammaisten tyttärieni hoitamisesta, onkin este eläkkeen maksulle. Olen aivan ymmälläni. En mene käsi Raamatulla vannomaan, että olisin ilmoittanut omaishoidontuen palkkatuloksi hakemuksissa, sillä vasta viime viikkoina olen käsittänyt Kelan tulkitsevan sen palkaksi. Omaishoidontukea varten haetaan kuitenkin erillinen verokortti, ei palkkaverokortti, näin minua on verotoimistossa neuvottu. Jos hoidat alle 3-vuotiasta lastasi kotona, saat siltä ajalta kotihoidontukea. Tukea, jota ei katsota palkaksi. Jos hoidat vammaista lastasi, saat siitä omaishoidontukea. Tuki, joka katsotaankin palkaksi. Lomarahoja et siitä kuitenkaan saa, etkä palkallisia lomiakaan.

Olen ymmälläni ja kauhuissani. Mikäli Kela lähtee takaisinperinnän tielle, on kyse tuhansista euroista. En ole missään vaiheessa tahallani harhauttanut ketään, enkä pimittänyt tietoja. Toimeentulotukihakemuksessa on erikseen kohta, jossa ilmoitetaan omaishoidontuki. Kelan hakemuksissa näin ei ole. Kaikkein hulluinta tässä on se, että koska olemme pitkäaikaisia toimeentulotukiasiakkaita, olisin tuota eläkettä, lapsikorotusta ja suurempaa asumistukea vastaavan summan saanut joka tapauksessa sosiaalitoimesta toimeentulotukena, ellei Kela olisi ystävällisesti lähestynyt minua kirjeillään!

Nyt eläke, lapsikorotus ja eläkkeensaajan asumistuki on lakkautettu. Hain saman tien yleistä asumistukea. Kiltisti merkitsin takuuvarmasti omaishoidontuen palkkatuloksi. Enter ja lomake oli lähetetty. Vain saadakseni hetki sen jälkeen tietää, ettei omaishoidontukea katsotakaan tuloksi asumistukea laskettaessa! Ei, ei mennyt putkeen taaskaan!

Mainokset

2 kommenttia

Kategoria(t): Heidi

2 responses to “Kun Kela kyykyttää

  1. maija meikälainen

    En ihan ymmärtänyt kaikkea tuosta kirjoituksesta, mutta olen sitä mieltä että niistä epäkohdista mitä Kelan tai minkä tahansa muun instanssin kanssa tulee, kannattaa mennä puhumaan Kelan tms. paikallisjohtajan kanssa.
    Haluan uskoa että nuo ylläolevatkin asiat olisivat hoidettavissa puhumalla ja selvittämällä kasvotusten, koska ihmisiähän siellä Kelassakin on jotka asioita hoitavat.

    Pahoitteluni että sinulle tuli harmia.

  2. Tuossa on vain se, että vaikka saisikin ajan jollekin Johtajalle, tai muulle Virkailijalle, eipä taida päästä hakemusten/valitusten täyttämisestä ja sitten, jollet tiennyt, on Kelan käytäntönä ollut jo vuodesta 2003, että asiaasi, saatetaan käsitellä jossakin aivan toisellapuolen maata asuinpaikkaasi nähden, eikä käsittelevä taho suinkaan tee päätöksiä, vaan nekin tekee jokin ihan muu, jossakin vielä toisellapuolen ja mainittakoon, että viimeisten tietojen mukaan vuonna 2017, siirtyvät Toimeentulotukiasiat kokonaan Kunnilta pois Kelalle. Onnea kuitenkin jatkotoimissa ja -Hyvää Uuttavuotta 2016.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s