Hyvinvointia ja hyvää oloa

Kirjoittaja: Anna Mäkinen

Hyvinvointia tavoittelevat nykyään lähes kaikki ihmiset. Siitä tuntuu olevan myös niin monta lajia, että jokaiselle löytyy se määritelmä, joka miellyttää eniten. Silti hyvinvointi on vaikeaa tavoiteltavaa eikä sitä aina pysty saavuttamaan yrityksistä huolimatta.

Joskus tuntuu siltä, että itse vielä pääsisi siihen hyvinvointiin, mikäli ympäristö ei vaikeuttaisi asiaa niin paljon. Niinpä niin – jos vain ne muut muuttuisivat, niin minun ei tarvitsisi. Mutta mikä muutos voisi todella tuoda lisää hyvinvointia, kun muutokseen aina liittyy vanhasta luopumisen tuskaa ja uuden oppimisen vaikeus?

Yksi tapa voisi olla positiivinen muutos eli sellainen, jossa huomio kiinnittyy kaikkeen siihen mikä minussa on jo hyvää, mutta jota minä en näe enkä hyödynnä tarpeeksi. Tässä kiteytyy ajatus vahvuuksista ja niiden tunnistamisesta sekä niiden valjastamisesta ”hyvinvointitalkoisiin”. Yksi vahvuusajattelun isistä Martin Seligman toteaa kirjansa ”Authentic Happiness” alussa, että jokainen voi lisätä onnellisuuttaan ottamalla selvää, mitkä ovat omat tärkeimmät luonteen vahvuudet. Sen lisäksi luonteen vahvuuksia tulee kehittää ja niitä tulee opetella käyttämään työssä, parisuhteessa, harrastuksissa ja lasten kasvatuksessa. (Seligman, 2002.) Seligman on jaotellut luonteen vahvuutemme kuuden hyveen alle, jotka hänen mukaansa ovat yhteisiä arvostettuja ominaisuuksia kaikissa maailman kulttuureissa. Nuo hyveet ovat viisaus, rohkeus, rakkaus, oikeudenmukaisuus, kohtuullisuus ja spirituaalisuus eli henkisyys. Niiden alle hän jaottelee tarkemmin vielä 24 luonteen vahvuutta, joita kehittämällä ja vahvistamalla on mahdollista lisätä omaa onnellisuuttaan. Jokaista luonteenvahvuutta on tutkittu tarkemmin positiivisen psykologian piirissä, ja niiden yhteyttä hyvinvointiin tutkitaan laajalti ympäri maailmaa. (Seligman, 2002.)

Tätä minäkin haluan – lisää hyvää oloa. Tunnetta, että olen ihan hyvä tyyppi ja kokemusta siitä, että tuon iloa ja positiivisia tunteita ympäristöön. Tuntuu siltä, että kun koen ja tunnen itseäni hyväksi, voin tehdä hyvää muillekin. Ehkä en ole vain väsynyt, usein kiireinen, etäinen tai uppoutunut omiin, maailman tärkeimpiin asioihini? Ajatus, että minussakin on kaikenlaista hyvää ja vahvaa. Sellaista, jonka pohjalle voi rakentaa vaikka mitä, mikä vain tuntuu hyvältä.

Vahvuudet

Leijonaemot järjestää hyvinvointipajoja erityislasten vanhemmille keväällä 2016 Espoossa ja Vantaalla. Tule mukaan voimaan paremmin!

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Leijonaemo, Leijonaemot ry

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s