Hidasta elämää

Kirjoittaja: Leijonaemo

Sinun kanssasi ei voi kiirehtiä, sinua ei voi hoputtaa. Sinulla on oma maailmasi, oma tahtosi, oma aikataulusi ja niistä on pidettävä kiinni. Jokainen päivä kulkee samaa tuttua rataa. Jokaista päivää rytmittää terapiat, ruokailut, päiväunet ja lääkkeiden annot. Perheemme elämä on helpompaa kun elämämme tarkasti sinun aikataulusi mukaan.

Olet opettanut minulle kärsivällisyyttä. Vaikka cp-vammasi on melko vaikea, haluat silti toisinaan syödä itse. Voi kai sitä sormiruokailuksikin kutsua kun kauhaiset ruokaa nyrkkiisi, viet suutasi kohti ja yli puolet päätyy joka kerta lattialle. Se vaatii kärsivällisyyttä. Sinulla on oikeus syödä halutessasi itse, mutta se on hidasta. Hidasta ja erittäin sotkuista. Ruokailu kestää helposti tunnin, vaikka syöttäisinkin sinua. Ja oksennus tulee helposti, jolloin aloitamme kaiken alusta.

Sinun kanssasi ei koskaan lähdetä mihinkään nopeasti. On pidettävä tuumaustauko ja mietittävä onko sinua järkevää ottaa mukaan. Sopiiko se aikatauluihisi ja olisiko retki sinulle miellyttävä kokemus vai ainoastaan rasite. On muistettava infektioriski. On huolehdittava että mukana on kaikki tarpeellinen. Jos jotain tapahtuu, jos päädymmekin sairaalaan kesken retken.

On aina huolehdittava että autossa on riittävästi polttoainetta, että sairaalakassi on aina valmiina. On huolehdittava että kännykässä on virtaa ja laturi on laukussa. On tehtävä etukäteen toimintasuunnitelma, mietittävä mitä jos, miten toimin, mistä saan apua. On tiedettävä kuinka nopeasti ambulanssi pääsee perille, mikä on matka lähimmälle lastenosastolle, sillä Suomi on pitkä maa.

Rakastan silti retkiä kanssasi. Vaikka lähteminen on hidasta ja vaatii suunnittelua. Vaikka olisi helpompaa vain pysytellä kotona. Mutta kun näen sinun silittävän vasikkaa silmät sädehtien ja kuulen naurusi kun kastelen varpaasi mereen, tiedän että kaikki oli sen vaivan arvoista. Olet vielä niin pieni, että retkien ei tarvitse suunnata kauaksi. Riittää että pääset silittämään koiraa, saat tuntea metsän tuoksun ja kosket kuusen uutta vaaleanvihreää oksaa. Elämä on juuri siinä hetkessä.

Hidasta mutta hyvää elämää.

Mainokset

Jätä kommentti

Kategoria(t): Leijonaemo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s