Flamingo Spa

Kirjoittaja: Pia Lemmetty

Tyttäreni täyttää yhdeksän ja yksi hänen synttärilahjatoiveistaan olisi, että pääsisi ystävänsä kanssa viettämään lomapäivää Flamingo Spa:han. Ensin kylpylään, sitten syömään.

Toive on mielestäni kiva, kohtuuhintainen ja mikä parasta: se on myös ns. aineeton lahja. Ongelma on kuitenkin siinä, että toivetta ei voida toteuttaa. Flamingo on tiedotteessaan kertonut, että:

”Liikuntarajoitteisen henkilön osalta on huomioitava myös, että hygieniasyistä ei oman pyörätuolin – kuten ei myöskään lastenrattaiden tai rollaattoreiden – tuominen tiloihimme ole mahdollista. Lainattavissa on kaksi pyörätuolia vesipuistokäyttöön, joita ei valitettavasti voi ennakkoon varata. Ne luovutetaan käyttöön saapumisjärjestyksessä vastaanotostamme.”

Tyttäreni on vaikeasti lihassairas ja myös melko pienikokoinen. Nämä lainattavissa olevat pyörätuolit ovat niin suuria, että hän humpsahtaa niistä alas välittömästi. Turvallisuussyistä en myöskään halua enkä uskalla häntä kantaa joka paikkaan. Hän käy uimaterapiassa, ja kaupungin uimahalleissa on ihan ok, että hän tulee uimaan omalla SISÄkäyttöön tarkoitetulla pyörätuolilla, jonka renkaat vielä huuhdellaan ennen allasalueelle menoa. Sama ei onnistu Flamingossa.

Eivätkä Flamingon rajoitteet tähän lopu. Uusimmassa tiedotteessaan he kertovat, että heillä on ETU, joka tarkoittaa sitä, että mm. eläkeläiset ja työttömät sekä ”Vammaisavustajat” pääsevät uimaan maksutta keskellä arkipäivää. Minun on kovin vaikea ymmärtää, että vaikeasti liikuntavammaisen tyttäreni liikkumisen mahdollistava tekijä on mikään etu – se on välttämättömyys, ei etu. Yleensä avustajalla on vapaa pääsy lähes kaikkialle, olipa kyseessä Linnanmäki, kaupungin uimahalli tai VR. Yksityistä toimijaa, kuten Flamingoa, tämä ei tietenkään velvoita, mutta asenteesta maksut kertovat sitäkin enemmän.

Asiaa Flamingosta tiedusteltuamme saimme tällaisen lisäselvityksen asiaan:
”Vuosien varrella olemme huomanneet, että monesti kaikkein kiireisimpään aikaan tultaessa Vesipuisto- tai Kylpyläkokemus ei henkilökohtaista avustajaa tarvitsevalle ole välttämättä ollut kaikelta osin miellyttävä”.

En tiedä, kenelle on miellyttävää olla alasti 100 muun ihmisen kanssa pienessä, kosteassa tilassa? Millä oikeudella Flamingo tekee tällaisia päätöksiä liikuntavammaisten puolesta? Mielestäni tämä kuulostaa kyllä paljon enemmän siltä, että vammaiset halutaan pitää pois Flamginosta kiireiseen aikaan? Eihän vammaiset tai heidän vanhempansa töissäkäyviä, muuten tavallisia ihmisiä voi olla, eihän?

Jäin miettimään, miten kerron tyttärelleni ja hänen kavereilleen, että heidän on mietittävä uusi suunnitelma. En tiedä, miten kerron hänelle, että vammaisuus on vielä yrityksiä pyörittävien, ”tavallisten” aikuisten ihmisten silmissä niin pelottava asia, että tällaisia rajoitteita tehdään. Ehkä en kerro, ehkä mieluummin otan itselleni taakaksi sen, että olen ”tyhmä äiti” kun en päästä lastani vesipuistoon. Tyhmä äiti kun on ehkä kuitenkin paremmin ymmärrettävissä kuin se, että ei vammansa takia kelpaisi muiden joukkoon.

Leijonaemot ry:n viesti: Leijonaemot ry on huolissaan siitä, että vammaisten ja pitkäaikaissairaiden lasten tasa-arvo ja oikeus tavalliseen elämään eivät toteudu, jos heillä ei ole mahdollisuutta käyttää tarvitsemiaan apuvälineitä eikä avustajaa.

 

Mainokset

7 kommenttia

Kategoria(t): Leijonaemot ry, Pia

7 responses to “Flamingo Spa

 1. Kiitos Pia tärkeistä huomioista ja äskeisestä rakentavasta keskustelusta. Tarkoitus ei ole ollut rajata ketään asiakkaita meiltä pois. Päinvastoin. Olemme kaikkien lasten ja aikuisten paikka, johon ihan jokainen on tervetullut.
  Arvoihimme kuuluu, että jokainen asiakkaamme saa meillä mahdollisimman onnistuneen ja iloisen vesipuistokokemuksen.
  Oman pyörätuolin käyttö, kuten myös lastenrattaiden ja rollaattoreiden, on tiloissamme hygieniasyistä kiellettyä, koska vesiarvot ja veden puhtaus on myös yksi tärkeimmistä arvoistamme.
  Palautteesi perusteella olemme tänään sopineet lapsille soveltuvan suihkutuolin/pyörätuolin hankkimisesta Vesipuistoomme. Pahoittelut, ettei näin tärkeää asiaa olla osattu meillä aiemmin huomioida.
  Yleensä yksilöllistä tukea tarvitsevat lapset saavat meillä mahdollisuuksien mukaan myös oman pukuhuoneen, jos sellaisia on saapumishetkellä vapaana.
  Toivotamme perheesi ja kaikki yksilöllistä tukea tarvitsevat lapset sekä aikuiset jatkossakin tervetulleiksi Vesipuistoomme ja Spa Kylpyläämme.
  Ystävällisin terveisin, Flamingo Spa

 2. Epsoo

  Mites Serena Espoossa, onnistuisko sinne pääsy paremmin?

 3. Merja Rukko

  Missään ei määrätä, että yksityisen vesipuiston pitäisi päästää vammaisen avustaja ilmaiseksi tekemään työtään. Se on totta. Vammaisen avustajan pääsymaksu tekemään työtään on kuitenkin aika selvä signaali meille vammaisten lasten vanhemmille, ettei lapsiamme haluta paikalle. Etenkään silloin, kun paikassa on kävijöitä muutenkin. Taitaa unohtua, että esim meidän 8-vuotiaan näkövammaisen mukana tulee tai jättää tulematta aina koko muu perhe, joista maksetaan lapsen lisäksi ja se avustaja, jonka kohdalla tuntuu oudolta maksaa, jotta tämä pääsee tekemään työtään.

 4. Ilona Kirjavainen

  niin siis vammaiset paasevat tosiasiassa uimaan vain ennen klo 15 ja muut terveet voivat valita ajan?
  Ei vammaisella / avun tarpeessa olevalla ole useimmiten varaa maksaa avustajasta, sen vuoksi miltei kaikissa lansimaisissa hyvinvointivaltioissa avustajat paasevat ilmaiseksi. Talla kaytannolla tosiasiassa rajataan ettei vammainen de facto paase kylpylaan kuin ennen klo 15. Ei avustaja sinne nautiskelemaan tule, sehan on rankkaa ruumiillista tyota. Kylla tama niin oudolta vaikuttaa, etta aion vieda asian eteenpain ja selvittaa onko tama syrjinnanvastaisen lain rikkomista. Vammainenhan on tassa asetettu suoraa ja tarkoituksella eriarvoiseen asemaan terveydentilansa vuoksi. Pia Lemmettya suosittelen ottamaan yhteytta yhdenvertaisuusvaltuutettuun, mediahan taman varmasti on jo noteerannut. Ehkapa Flamingo Span kannattaisi vahan miettia minkalaisem kuvan itsestaan antaa.

 5. Olen perustanut viime kesänä vammaisuutta koskevan tietoisuuden lisäämiseen ja esteettömyysasioihin keskittyvän yrityksen (Into Access), ja selvittäessäni taustatyönä, kuinka paljon tällaiselle yritykselle on tarvetta, kävin myös Flamingo Spassa, sillä olin lukenut siihen liittyvän postauksen Palmuasema-blogista.
  Oma tilanteeni on hieman erilainen, sillä olen itsenäinen manuaalipyörätuolin käyttäjä. Olen joka tapauksessa käynyt monta kertaa Flamingo Spassa, eikä minua ikinä ole kielletty käyttämästä omaa pyörätuoliani (jolla ei tietenkään mennä veteen asti muutenkaan), muissa kylpylöissä tätä on kyllä joskus tapahtunut. Saapuessani minulta kysyttiin, olenko käynyt Flamingossa aikaisemmin, mutta suoranaisesti esteettömyydestä tms. ei kerrottu mitään. Esteettömistä wc-tiloista ei tiedetty mitään, joten jouduin itse tutustumaan tilanteeseen ja näyttämään myös henkilökunnalle. Kirjoitit, että tyttäresi ei pysyisi isossa pyörätuolissa. Auttaisiko, jos lentokoneessa käytettävän ”käytävätuolin” kaltaisessa tuolissa olisi enemmän remmejä/vöitä? Siis Flamingossa on jo olemassa sellainen kapea tuoli, joka näyttää siltä kuin olisi peräisin lentokentältä, mutta ehkä toimisi kompromissiratkaisuna, jos siihen saisi lisävöitä/istuintyynyjä tms., jotka antaisivat tarpeeksi tukea lapselle.
  Olen samaa mieltä, että on ongelma, että Flamingossa ei ole esteetöntä, muiden katseilta suojattua suihkutilaa. Kysyin henkilökunnalta tilanteesta, jossa henkilöllä on eri sukupuolta oleva avustaja, joka ei tietenkään voi mennä vastakkaisen sukupuolen pukuhuone/pesutiloihin. Minulle näytettiin vaihtoehtona yhtä spa-puolen hoitohuoneista, mutta uskoisin sen toimivan vain henkilöillä, jotka voivat seistä, sillä muistaakseni siellä ei ollut suihkutilaa, jonne pääsisi pyörätuolilla. Vaikka ko. suihkutila olisi teille sopiva, spa-puolelle kulkukin on hankalaa, sillä sinne ei pääse suoraan vesipuiston puolelta. On mentävä joko keittiön kautta, mikä voi olla vaarallista (kapea käytävätuoli tosin mahtuisi sinne paremmin kuin kylpylän toinen suihkutuoli) tai kierrettävä pukuhuoneiden kautta takaisin sisäänkäynnille ja sieltä spa-alueen takasisäänkäynnin kautta.
  Pääsisäänkäynnillä on kääntöportti, josta henkilökunta saa avaimella yhden puomin käännettyä sivuun ja siten lisää tilaa. Uloskäyntiportista pääsee esteettömämmin sisään. Keittiön kääntöportti (vesipuiston ja span välissä) ei muistaakseni ole samanlainen, sillä siitä ei ainakaan käydessäni saatu puomia sivuun. Myös itsenäisesti liikkuvan pyörätuolin käyttäjän näkökulmasta Flamingossa on ongelmia, esim. aikuisten spa-altaan molemmilla puolilla on kaksi pylvästä todella lähekkäin portaiden vieressä. Jos näin ei olisi, saisi kaiteista otettua tukea altaaseen siirtyessä. Kaikkiin saunoihin ei myöskään mahdu pyörätuolilla. Toivottavasti näistä tiedoista on hyötyä teille ja muille. Laitan myös itse Flamingoon palautetta.
  Olen myös huomannut, että Visit Finlandin nettisivu antaa ymmärtää Flamingo Span olevan täysin esteetön kohde, mutta tarkemmin katsottuna kuvassa on spa-puolen mineraaliallas, jonne ei ole esteetöntä kulkua, joten matkailusivustojenkaan esteettömyystietoihin ei voi täysin luottaa. Ja kyllä, olen ollut myös ko. organisaatioon yhteydessä tästä asiasta.

 6. Tapani

  Terve Piia! Mitä jos lopettaisit tuon marttyyriasenteesi, äläkä yleistä asioita? Itse olen käynyt liikuntavammaisen erityislapseni kanssa Flamingossa monet kerrat ja aina on hymyilty, toivotettu tervetulleeksi ja autettu tarvittaessa.

  Tullaan myös jatkossa käymään Flamingossa, koska omakohtaiset kokemuksemme ovat hyvin positiivisia. Mukavaa alkanutta vuotta!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s