Helsingistä kuuluu kummia!

Kirjoittaja: Janet Grundström, Leijonaemot ry:n toiminnanjohtaja

Omaishoitoa on kehitetty edellisen ja nykyisen hallituksen aikana. Itse olin mukana kansallisessa omaishoidon kehittämisryhmässä, minkä tarkoituksena oli kehittää valtakunnallisesti kaikenikäisten omaishoitajien tilannetta. Tavoitteena oli saada lisää omaishoitajia, sillä se on edullisin hoitomuoto ja monesti myös perheelle se paras vaihtoehto. Saimme mielestäni hyvän ohjelman aikaan. Itse toin ryhmässä esille lapsiaan omaishoitavat ja heidän perheiden erityistilanteen, johon toivoin parannuksia. Toivoin myös valtakunnallisesti yhteneväisiä omaishoidon tuen myöntämiskriteereitä, missä tunnistetaan kaikenlaiset omaishoidon tilanteen, myös silloin, kun kyseessä on lapsi tai kun lapsi on pitkäaikaissairas tai oireilee psyykkisesti.

1.7.2016 voimaan tulleeseen lakiin kirjoitettiin, että jokaisella omaishoitajalla on oikeus vapaapäiviin. Vapaapäivät tukevat merkittävästi omaishoitajien jaksamista. Tämän piti olla huomattava parannus meille omaishoitajille, mutta nyt näyttääkin siltä, että asia on kääntynyt täysin päälaelleen.

Jo lausuntavaiheessa Helsingin kaupunki kommentoi, että uudistus tulee maksamaan liikaa. Miten kaupunki/Helsinki toimii? Se ei tee uudistuksia, jotka parantaisivat omaishoitajien asemaa vaan toimii täysin päinvastoin. Pääkaupunkiseutujen isot kaupungit ovat (Helsinki etunenässä) kiirehtineet uudistamaan omaishoidon myöntämisen kriteerit.  Meille lapsiaan omaishoitaville tämä on tuonut järkyttävän uudistuksen. Nyt moni pelkää tipahtavansa pois kokonaan omaishoitajuudesta ja monessa perheessä tilanne on kaoottinen. Miten vammaisten tai pitkäaikaissairaan lapsen hoitaminen onnistuu, jos omaishoidon tuki tiputetaan kokonaan pois? Luottavatko kunnat, että vanhemmat hoitavat lastaan joka tapauksessa? Eikö vammaisella tai pitkäaikaissairaalla lapsella ole lapsen oikeuksien sopimuksen mukaisesti oikeutta siihen, että häntä koskevissa asioissa tulisi aina ottaa huomioon lapsen etu? Nyt tehdyissä ja parhaillaan tehtävissä päätöksissä ei todellakaan toteudu lapsen etu, ei millään tavalla.

Viime viikolla juttelin äidin kanssa, jonka perheen elämän tämä uudistus oli mullistanut. Perheessä on kaksi pitkäaikaissairasta lasta, jotka molemmat saivat toiseksi ylintä omaishoidon tukea. Nyt uusi päätös on, että toinen tiputetaan tuelta kokonaan ja toisestakin lapsesta äiti saa vain alinta tukea. Mitä tämä tarkoittaa kyseisessä perheessä? Äidin on mentävä kokopäiväisiin töihin, sillä osa-aikaisella työllä ja yhdellä alimmalla omaishoidon tuella ei perhettä elätä. Äidillä on huoli omasta jaksamisesta, ja siitä miten arjen saa sujumaan, sillä lapsien hoitoisuus ja tuen tarve eivät ole muuttuneet viime vuodesta – paitsi raskaampaan suuntaan. Kaupungille tämä tarkoittaa myös lisääntyviä kustannuksia. Nyt pitää päivittää pikaisesti palvelusuunnitelma, jossa määritellään ne palvelut, joita perhe tarvitsee, että arki saadaan sujumaan.

Pikavilkaisulla Helsingin ja Espoon kaupungin omaishoidon tuen myöntämisen kriteereihin tulee mieleen kysymykset. Tuntevatko kriteerien tekijät lainkaan omaishoidosta asetettua lakia? Onko kaupunkien toiminnassa mitään järkeä? Näinkö omaishoitajien jaksamista tuetaan?

Jaatinen vammaisperheiden monitoimikeskus, Leijonaemot ry ja Helsingin kehitysvammatuki 57 ry järjestävät 4.3.2017 tilaisuuden Jaatisten majalla, minkä aiheena on omaishoito. Ohjelma ja tarkemmat tiedot: Omaishoitotapahtuma 4.3.2017

Helsingin uusi ohjeistus omaishoidon tuen myöntämiseen: Helsingin omaishoidon tuen ohjeistus

Espoon uusi ohjeistus omaishoidon tuen myöntämiseen: Espoon omaishoidon tuen ohjeistus

Lapsen oikeuksien sopimus: Lapsen oikeuksien sopimus

Kuva: Pöyhtäri Kirsi, 2015

 

Mainokset

6 kommenttia

Kategoria(t): Janet, Leijonaemot ry

6 responses to “Helsingistä kuuluu kummia!

 1. Yks äippä vaan

  Hahaaa… Lahdessa omaishoitajaksi ei edes pääse ellei kehitysvammaa diagnoosina ole. Eli vakava ADHD ja laaja alaiset monimuptoiset kehityshäiriöt eivät ole myöskään peruste omaishoidolle. Vaikka hoidollisesti uuvuttavia sairauksia täysin työllistää sairaudet, jatkuva valvonta, ohjaaminen ja lasten turvallisuuden takaaminen hetki hetkeltä. Töihin ei pääse koska kun ei ole kehitysvammaa kaupungilla ei ole velvoitetta tarjota esim aamupäivätoimintaa. Eikä tietenkään avustajaa tai tukihenkilöä eikä siis mitään muutakaa apua perheeseen. Mitä yh äiti tekee kun ei voi olla edes työtön kun ei voi vastaanottaa 8 tuntisia työpäiviä? Tutkimuksia ja sairaala käyntejä jatkuvasti ja lapsia joita ei voi jättää hetkeksikään ilman valvontaa ja kun ei ole tukiverkostoa… mitäs teet? Ei ole kuule huoltajan halusta kiinni ettei pääse töihin, tai edes omaishoitajaksi. Toimeentulotuki ja yksin lasten asioita ilman autoa koska sekin otetaan huomioon toimeentulotuessa. Lääkket,kelataksit, sairaalakulut on toimeentulotuesta maksettava…. että sillei omaa aikaa äidille ei jää ja vaikka jäisi mitä rahattomana tekisi kun ns lasten reisuut on sitä laatuaikaa mitä viettää lasten kanssa…

 2. kahden autistinuoren äiti

  On toki hyvin ikävää.kun saavutettuja etuja karsitaan, mutta todella monessa kunnassa ei edes makseta mitään omaishoidon palkkaa, eikä koskaan maksettukaan. Tämä on mielestäni ollut pahin epäkohta.

  • Kunnissa on eroja

   ”todella monessa kunnassa ei edes makseta mitään omaishoidon palkkaa”

   Omaishoidon tuen kriteerit ovat kuntakohtaiset, mutta kyllä kaikissa kunnissa jonkinlaiset tuet on, lain mukaan pitää olla. Jossain kriteerit on tiukemmat, jossain taas (mm. Helsingissä on ollut) löyhemmät. Esimerkiksi kehitysvammadiagnoosilla ovat tietääkseni lähes kaikki kouluikäiset saaneet Helsingissä tukea.

 3. Pirkko Kuusela

  Hei, laittaisitko minulle tietoa, mikä erityisesti on mennyt pieleen. Olen Espoon vammaisneuvoston puheenjohtaja ja siinä mielessä Espoo tietysti kiinnostaa erityisesti. Ohjeistukset ovat siten pettäviä, ettei niiden perusteella aina voi aavistaa, mitä niistä seuraa.

  Minulle voi laittaa postia pirkko.kuusela@gmail.com.

  t. Pirkko

 4. Paluuviite: Helsingin uudet omaishoidon kriteerit ihmetyttävät | Leijonaemojen blogi

 5. Paluuviite: Ei kai Suomessa tehdä hölmöläisten päätöksiä? - Apu-blogit

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s