Viranomaiset ajavat perheen jaksamisen äärirajalle – onko tämä lapsen etu?

Kirjoittaja: Janet Grundström

Olin mukana kansallisessa omaishoitotyöryhmässä kehittämässä kaiken ikäisten omaishoitoa. Mielestäni saimme aikaan hyvän ohjelman, jonka tavoitteena oli parantaa omaishoitajien arvostusta ja tukea heitä jaksamaan tärkeässä työssä. Nyt lakimuutoksen myötä asioiden piti parantua, mutta näin ei ole käytännössä käynyt. Olen kauhulla seurannut lasten omaishoitajien kirjoituksia ja suoraan sanottuna voinut pahoin. En voi ymmärtää miten kriteerien laatijat ja vammaispalvelun työntekijät pystyvät nukkumaan yönsä ja katsomaan peiliin tyytyväisinä. On järkyttävää, miten hyvinvointivaltiomme on ajautumassa raiteiltaan Suomi 100-juhlavuonna. Viranomaiset käyttävät häikäilemättömästi hyväkseen sitä, että vanhemmat hoitavat lapsensa joka tapauksessa. Nyt toivon, että luet tämän kirjoituksen loppuun ja mietit, miten itse voisin vaikuttaa, että tässä perheessä olisi jatkossakin hyvinvoivat, veronmaksukykyiset vanhemmat, jotka jaksavat huolehtia vakavasti pitkäaikaissairaista lapsistaan. Helsingin vammaispalvelu on ajanut tämän perheen ison kriisin keskelle ja vanhemmat ovat kohtuuttoman tilanteen edessä.

Kirjoitimme helmikuussa Leijonaemojen blogissa ja kerroimme miten yhden perheen omaishoidon sopimuksen uusimisessa oli käynyt: Ole kiltti ja lue blogi: Omaishoitajana Helsingissä

Tämän jälkeen on tapahtunut paljon ja Helsingin omaishoidon pysyväisohje on tulossa toukokuussa sote-lautakunnan käsittelyyn. Tätä kyseistä perhettä se ei auta. Nyt muut perheet ovat siinä tilanteessa, että heille ei tehdä päätöksiä uusien kriteereiden ja pisteytysten mukaan ainakaan toistaiseksi, mutta tämä perhe, jolle päätös oli jo ehditty tehdä, on täysin epätasa-arvoisessa asemassa verrattuna muihin kuntalaisiin.

Tässä on perheen äidin tämän päivän tilanne:

”Helsingin uusien omaishoidon tuen kriteereiden mukaiset päätökset tulevat meillä voimaan kuukauden kuluttua, jolloin bruttotuloni putoavat yli 1000 eurolla kuukaudessa. Jatkossa saamani 392€ ei riitä kattamaan edes lasteni kuukausittaisia lääkekuluja. Minun olisi siis pakko palata työhöni kokoaikaisesti. Lapsilleni ei kuitenkaan ole hoitajaa. Jolkkonen on useampaan kertaan mediassa luvannut, että omaishoidon tuen menettäville perheille tarjotaan tilalle muita palveluja eikä kukaan putoa tyhjän päälle. Meille näin kuitenkin kävi. Lapsiperheiden kotipalveluun olin yhteydessä omaishoidon sosiaaliohjaajan kehoituksesta, mutta sain kuulla, ettei heillä ole tarjota meille mitään. Seuraavaksi minua ohjeistettiin hakemaan vammaispalvelusta lapsille hoitajaa kotiin. Eilen sain puhelimitse tiedon vammaispalvelun sosiaalityöntekijältä, että hakemukseeni tullaan tekemään kielteinen päätös. Heillä ei kuulemma ole kuitenkaan muutakaan tarjota. Emme siis saa mitään palveluja mistään. Yksin ja ilman hoitoa en kuitenkaan voi lapsiani jättää. Ei oikein tiedä itkisikö vai nauraisiko. Laitoin taas ylintä johtoa myöden sähköpostia asiasta mutta Jolkkonen vastasi luottavansa työntekijöiden tekemiin päätöksiin. Ja ne sossut pahoittelee mulle, että heidän on näin päätettävä koska niin sanoo ohjeistus ja kehottavat ottamaan yhteyttä ylemmille tahoille. Mä olen joka portaaseen ollut yhteydessä mutta kukaan ei voi ottaa kantaa yksittäiseen tapaukseen ja käskevät ottaa yhteyttä seuraavaan portaaseen. Ja ylin johto sitten palauttaa asian alimmalle portaalle. Ja me ollaan pulassa.”

Tämä perhe on nyt jätetty oman onnensa nojaan. Helsingin vammaispalvelun tekemässä päätöksessä ei todellakaan ole noudatettu Lapsen oikeuksien sopimusta siinä, että lasta koskevassa päätöksenteossa tulee huomioida lapsen etu. Nyt viranomaiset ovat ajamassa lapset tilanteeseen, jossa vanhemmat eivät voi antaa hoitoa ja huolenpitoa lapsien vaatimaa määrää, koska perheen on myös syötävä, maksettava lääkkeet ja asuminen. Näinkö 470 miljoonaa voittoa tehnyt Helsingin kaupunki kohtelee asukkaitaan, niitä perheitä, joilla on muutenkin äärimmäisen rankka tilanne. Perheen lapset ovat vaikeasti pitkäaikaissairaita ja heidän hoitonsa on erittäin vaativaa. Verrattuna viime vuoteen, jolloin perhe sai molemmista lapsista 2. luokan omaishoidon tukea, on hoidon rasittavuus ja sitovuus vaan lisääntyneet. Itse pelkään, että tämän äidin, yhden meidän Leijonaemon selkä katkeaa, ja lapset joudutaan laittamaan sairaalan hoidettavaksi. Se tulee kaupungille kalliiksi, varsinkin kun huolestuneet vanhemmat eivät kohta ole edes työkykyisiä.

Perheellä ei ole aikaa odotella muutoksen haun 2-4 kk käsittelyaikaa. Toivon, että asiaan saadaan pikaisesti muutos ja perheen tuet palautetaan viime vuotiselle tasolle.

Olen huolissani perheen vanhempien jaksamista. Väkisinkin tulee mieleen, eikö perhesurmia ja huostaanottoja ole jo tapahtunut ihan tarpeeksi tässä maassa. Haluammeko ajaa tämän perheen yli jaksamisen äärirajan. Perhe ei halua nostaa asiaa julkisuuteen, etteivät lapset saa kuulla miten vaikeassa tilanteessa perhe on. He yrittävät kaikin keinoin elää lasten edessä mahdollisimman tavallista elämää, koska lasten sairaus pahenee stressitilanteessa. Perheen yhteystiedot saa minulta.

Annan mielelläni lisätietoja. Kiitos, että jaksoit lukea kirjoituksen loppuun.

Janet Grundström, Leijonaemot ry:n toiminnanjohtaja, valtavan huolestunut vertainen

Kuva: Marja Kaitaniemi

Mainokset

3 kommenttia

Kategoria(t): Janet

3 responses to “Viranomaiset ajavat perheen jaksamisen äärirajalle – onko tämä lapsen etu?

  1. Ani

    Helsingin kaupungille on tärkeämpää taata ei-työperäisten siirtolaisten ja käännytyspäätöksen saaneiden toimeentulo.

  2. Outi

    Päätöksen tekijän ja ylemmän tahon yhteystiedot? Onkohan perheellä oikeusavustaja hommattu?

  3. heli

    Mitenhän kunta/valtio suhtautuisi jos me kaikki emot vaatisimme lapsillemme laitospaikan? Tuskin selviytyisivät tollaisilla summilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s