Valvomisen ammattilainen

Kirjoittaja: Pia Lemmetty

Pienet vauvat valvottavat, senhän kaikki tietävät. Pienten lasten vanhemmat ovat usein väsyneitä rikkonaisten yöunien takia. Vauva herää useita kertoja yössä huutaen ruokaa tai huomiota. Taapero kipuaa vanhempien väliin tai leikki-ikäinen näkee painajaisia.

Pienen vauvan äidillä on tukenaan hormonit – ainakin olen kuullut sanottavan, että hormonit auttavat paitsi nukahtamaan nopeasti herätyksen jälkeen, myös jollain tavalla sietämään väsymystä.

Esikoiseni on yhdeksän. Siitä on siis aika kauan, kun hänen syntymänsä mukanaan tuomat hormonit ovat elimistössäni jyllänneet. Viime yönä heräsin seitsemän kertaa vaihtamaan hänen asentoaan. Hänen jalkansa olivat lipsahtaneet lähes luonnottomaan asentoon kerran, toisen kerran pää oli retkahtanut tyynyltä ja muilla kerroilla hän vaan halusi, että käännän hänen kylkensä.

Aamuherätys tuli 6.40, kuten se tulee joka muukin arkiaamu. Ei siinä auta enää kääntää kylkeä, kun hommat on hoidettava ja lapset saatettava kouluun. Kahvia kuluu kuppi jos toinenkin. Ensimmäisessä palaverissä unohdin asiakkaani nimen, vaikka olen hänet tuntenut kohta kolme vuotta.

Hyvänä yönä lihastautia sairastava tyttäreni tarvitsee apua vain muutaman kerran, huonoina – kuten viime yönä – huuto ”toineeeen kyyyyylkiiiii” kajahtaa naapurihuoneesta raivostuttavan usein.

Kun sitten joku valittaa väsymystään huonosti nukutun yön takia, olipa sitten syynä ukonilma tai kännissä kotiin kolistellut naapuri, niin oma ymmärtäminen saattaa olla koetuksella. Silloin mietin, että kaikki on suhteellista. Kyllä minäkin marisisin levottomasta nukkumisesta, jos en olisi vammaisen lapsen äiti.

Juttelin lääkärini kanssa, mitä tästä voi minulle seurata. Hän sanoi, että väsymys voi laukaista monenlaisia asioita ja ikäviä kierteitä. Sen takia on todella tärkeää, että pitää itsestään huolta: ei saa lihoa liikaa, ei saa tupakoida ja pitää liikkua tarpeeksi. Eli terveet elämäntavat ovat kaiken a ja o – ei ihan helppoa tämäkään, kun stressipisteitä satelee eri suunnista.

Olen toki tyttäreni omaishoitaja. Saan omaishoidon lomaa 3 x 6 tuntia kuukaudessa ja uuden säännön mukaan näitä ei saa kerryttää kuin 3 kk eteenpäin. Yöhoito ei siis tämän mallin mukaan toteudu. Laitokseen häntä en halua laittaa lomailemaan, onhan kyseessä muuten ihan tavallinen tyttö, joka varmasti kokisi erilaisuuttaan alleviivattavan aika rankasti, jos lähettäisin hänet jonnekin hoitokotiin omien yöunieni turvaamiseksi.

Saan nukkua yöni rauhassa, jos olen poissa kotoa tai jos lapseni on muualla yötä. Tukiverkkomme on kuitenkin vähän niin ja näin – sopivia yökyläilypaikkoja ei ihan joka nurkan takana ole tarjolla.
Tiedän, että meitä valvomisen ammattilaisia on monia.

Haluaisiko jokin hotelliketju tai vaikka tummia silmänalusia poistavan kosmetiikan markkinoija ryhtyä sponsoriksemme? Jos nämä silmäpussit saa katoamaan, voin luvata, että tuote todella on hyvä ja toimiva.

Mainokset

1 kommentti

Kategoria(t): Pia

One response to “Valvomisen ammattilainen

  1. Minna,ehkä jo entinen ammatilainen

    Kyllä niin tuttua, täällä valvottu jo 10 vuotta mutta nyt viime kuukaisina meidän tyttö alkanut nukkumaan yönsä ilman että tarvitsee asentoa vaihtaa tai muutoin rauhoitella, mihin lie heräliee itkemään kun ei osaa puhua. Olen vielä varovaisen onnellinen tästä tapahtumasta, en ihan ukso että heräämätömyys olisi pysyvä olotila. Huomaan nyt omassa olotilassa ihan erilaista virtaa, töistä kotin tulessa en tarvitsekkaan pieniä päiväunia, olen kumman pirteä,muistan asioita paremmin, muistan jopa mitä mies on sanonut että minne se lähti tai missä meidän perhe pitää olla ensiviiikolla. Ärsyttää mainokset jossa aiheena vaivaako unettomuus, ei vaivaa nukkusin oikein hyvin jos vaan annettasiin ja toivttavasti tämä nyt osaltani toteutuukin eikähän se ole lapsellekaan mukavaa heräileminen. Tsemppiä kaikille valvomisen ammattilaisille, pitäkää huolta itsestänne.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s